От х:

Днес в x:

Младите все още обичат да четат

Четенето все още се случва в Хасково

Изненадващо за мнозина, но се оказа че младежите все още обичат да четат...книги. В интернет поколението, ролята на „хартиения таблет” бе толкова демодирана, че единствената му съдба бе да бъде вместилище за прах по рафтовете на някоя забравена библиотека. Посетителите на обществените пък обикновено са такива, които са редовни от години, че и десетилетия. Ако има тинейджъри, те се готвят за изпит.

Оказа се обаче, че разгръщането на страниците все още има жизнени корени в Хасково, както си пролича от Разменната библиотека организирана от хасковския младежки парламент. Оригиналната идея на момчетата и момичетата към Младежки център бе да се сменят своите прочетени, за чуждите непрочетени книги. Всеки носеше каквото сметнеше за необходимо и взимаше това което му харесва. Библиотеката функционираше на открито-пред входа на Младежкия център, в рамките на петък целия ден и събота до 16 часа. Макар да няма точна статистика, десетки може би стотици предимно млади хора обмениха знания и опит, чрез творчеството на любимите си автори. На щандовете имаше както класици така и слабо познати по една или друга причина автори, които явно все пак са впечатлили някого, поне този който ги е купил.
Както се полага на библиотека, и тук сортирането бе прецизно-имаше лирика, проза, чужди и български автори, а онези които трудно можеха да се обособят само по един критерий бяха в секцията „други”. За щастие не се забелязваха последователи на западнатата мания да се разменят и колекционират слабоумни комикси за екс, игрек, супер или прочие менове, като единственото по-илюстровано отколкото разказано, бе носталгичната за децата на 80-те „Дъга”. Там обаче историите ги разказват такива като Толкин, а градовете са приказни вместо да са Sin*.

Г.Христов

* От Sin Сity-град на греха

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини