От х:

Днес в x:

Полицията- безсилна пред телефонните измами

Телефонните измами у нас се увеличават, а неофициално полицаи и прокурори признават, че не успяват да се преборят с извършителите.
Златка Падинкова от МВР каза, че само за първите 6 месеца от годината са регистрирани 526 случая. По думите й обаче причина за това е, че хората в повече случаи не се оплакват на полицията, че са станали жертви на престъпление, съобщи "24 часа".

Падинкова смята, че сериозен проблем е, че след извършване на измамата, бандитите изхвърлят телефона и картата, с които са я извършили. Така биват задържани с доказателство за само едно престъпление.

Освен това, в много случаи те се възползват от института на споразумението и така се отървават с по-леки присъди.

Въпреки това тя увери, че се разследва не само до „куриерите”, които прибират парите на лековерни възрастни хора, но и до тези, които ги лъжат в слушалката.

Говорителят на НАП Росен Бъчваров посочи, че данъчните реагират „по един относително заобиколен начин, изследвайки дали парите от измами се влагат в скъпоструващо имущество”.

Само великотърновската дирекция на НАП е провела над 200 ревизии през първото полугодие на 2014 г., като в два случая са проверявани телефонни измамници.

„Анализът на този вид престъпления сочи, че наистина през последните година-две се наблюдава своеобразен ренесанс на този вид посегателства. Преди 10-ина години имаше истински бум на измамите”, коментира прокурор Мирослав Овчаров.

По думите му самоцелно завишаване на наказанията не винаги повишава ефективността: „Мисля, че в момента имаме един добър закон, въпросът е как се прилага”.

След това в прав текст каза защо властите не могат да се преборят с измамниците: „Поначало на тези хора не може да бъде отнета възможността да извършват престъпления. Те се издържат по този начин и дори, бидейки в затвора или ареста, или непосредствено след като са изтърпели наказание, те отново се връщат към този вид престъпна дейност. Те нямат друг начин за препитание, на практика цели етнически и териториални области се издържат по този начин”.

Репортерът на bTV Росен Цветков, който беше нападнат от роднини на арестуван за телефонни измами във Ветово, каза, че прокурори и полицаи при изключена камера признават своята безпомощност. Според тях, ограниченията за употреба на СРС в сегашния Закон за МВР ги затрудняват в търсенето на "горещи следи".

Обвинител му дал съвет: „Разследвайте по-нагоре, някой друг пише сценариите, не са чак толкова умни тези хора, не са чак такива професионалисти. Някой друг на по-високо ниво ги създава тези сценарии, те ги изпълняват и се отчитат с комисионни”.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ka
    kaндидат ******
    1 0
    13:31, 13 сеп 2014
    Интересно ми е как, аз работника за 400 лв. заплата на месец незабавно ще бъда подведен под съдебна отговорност, ако покажа луксозно стоителство, а ******а който дори е и на социални помощи, строи палати необезпокояван от закона без да е работил в чужбина?.
  • 2
    To
    toi
    0 0
    17:57, 17 сеп 2014
    mangala pla6ta na sadiite tova i decata go znaiiat
  • 3
    /f
    /fxuf
    0 0
    09:25, 20 сеп 2014
    тя в какво ли е силна

Още новини

Последни новини