От х:

Днес в x:

„Тифани“ насред Димитровград

Сигурно малцина, дори и от местните знаят, че в центъра на Димитровград има копие на модел от колекциите на великият Луис Комфорт Тифани, създател на дизайнерската линия на витражи, мозайки и лампи от цветно стъкло, керамика, бижута и изделия от метал.

Всъщност става въпрос за Голямата лампа, която беше монтирана в края на миналия месец за официалния празник на града. Тя е на „Алеята на големите неща“ до Голямата пейка, Голямата маса и Големия стол.

Майсторът на всички Големи предмети Митко Тодоров издаде, че лампата с гигантски размери е точно копие на настолна на „Тифани“. Тази в Димитровград обаче е увеличена в мащаб 10:1.

Тодоров е взаимствал едно към едно цветовете на абажура, но за разлика от стъклото, което използват майсторите от „Тифани“ , той е сложил на димитровградското уголемено копие абажур от специална пластмаса, покрита с фолио с UV-защита, за да не избледняват цветовете.

За избора си на модел майсторът казва, че е търсил нощна лампа, но освен да е красива тя, когато свети под звездите, много искал да подбере такъв прототип за Голямата лампа, че да създава настроение и през деня, когато светлината й не блести. Именно и затова се е спрял на „ Тифани“, които работят в стил ар нуво /ново изкуство/, наричан в различните страни още : модернизъм, или модерен стайл.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ха
    Хасково
    4 -3
    20:58, 12 сеп 2014
    Ние пьк си исаме паметник на "Завистта"
  • 2
    Вт
    Втасала Мара
    0 -4
    22:53, 12 сеп 2014
    Всичката Мара втасала Виж коментара
  • 3
    Ни
    Никодимчо
    8 -1
    12:04, 13 сеп 2014
    Колкото повече красиви неща се правят, толкова по-красиво става! :)))
Последни новини