От х:

Днес в x:

В ПМГ: Дай ми паролата за твоя уай фай

ПМГ се оправи отвън, но ремонтът продължава и вътре


ПМГ стартира учебната година с нова екстра - безплатен безжичен интернет, резултат от мащабен проект, осъществяван от фондация „Америка за България“. Те наливат солидни пачки в ремонт и оборудване на кабинети и лаборатории по природни науки, но страничната последица май ще е далеч по-желана за новото поколение кибер гимназисти. Стига от ПМГ да не им секнат достъпа до нета с някоя парола и да принуди гимназистите да ги молят с Мойсеевото „дай ми паролата за твоя уай фай“ *. Школото обаче може да каже „Не“, и то не само на нета в час, ами и на телефони, смартфони, таблети и прочие популярни джаджи.


„Всяко училище ще си решава за себе си дали да забрани мобилните телефони в училище“, прехвърли отговорността по нашумялата напоследък тема началникът на инспектората Иван Панайотов. Умните устройства и сега са забранени в час, друг е въпросът, че ограниченията не се спазват, въпреки признанието на учители, че всеки трети се занимава с телефона си повече, отколкото да слуша уроците. Учителите обаче ще могат да събират устройствата на бюрото си, както е преди началото на изпити, или да изискват изключването на телефоните. Тези, които не се съобразят, ще бъдат наказвани и дори гонени. Това обаче ще е по преценка на ръководството на училището, централизирано решение няма, допълни Панайотов.

Учебният режим в новия рай на уай фай ще бъде двусменен именно заради ремонтите по проекта на „Америка за България“. Реновирането на сградата - нов покрив и газовата инсталация, е вече завършило, но вътре тече здрава работа по изграждането на абсолютно нови кабинети по биология, химия, физика, съответните лаборатории към тях и специални хранилища за химикалите и другите вещества, необходими за опитите. ПМГ Хасково ще бъде едно от трите училища в региона, където се вихрят американците за България. Изградени центрове на природните науки има в димитровградската Езикова и СОУ „Неофит Рилски“ Харманли. Още два проекта, но европейски, ще наливат милиони в образованието в региона, изтъкнаха от инспектората. Продължава 180-милионният проект на ЕС за подпомагане на средищните училища, което много касае Хасковско с неговите 43 учебни заведения от подобен тип. Това са школа, в които учат поне 10 ученици от друго населено място. Удължен е и 95-милионният проект „Успех“ за финансиране на кръжочни и извънкласни занимания. Още два чисто нови автобуса ще предостави МОН на школата в Хасковско. Единият ще е 13-местен за нуждите на защитеното училище в Свирачи. Защитено е онова училище, където има шепа деца, но не подлежи на закриване заради липсата на алтернатива. 6 такива има в региона, три от тях са в Ивайловградско. Другото возило ще е от големите 35-местни, за нуждите на средищното СОУ „Климент Охридски“ в Стамболово. В чест на удължаване на европроектите, учебната година в Хасково ще бъде открита от националния координатор за големия европейски проект в хасковското средищно училище СОУ „Васил Левски“.

Г. Христов

*Не става дума за библейския персонаж, а за хитов рап изпълнител и за рефрен от негова песен

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

  • 1
    Ро
    родител
    60 -14
    15:32, 12 сеп 2014
    ПМГ заслужава тези придобивки, след като години наред децата учеха в мизерни условия. Заслужават всичко това, защото там учат деца, които наситина са отишли за да учат! Нормално е да има интернет, все пак основните им специалности са информатика и информационни технологии. Достатъчно е да се забрани ползването на джиесеми по време на час, без крайности. Успещна учебна година на всички ученици и учители и още много високи релултати!
    • Az
      az_1410530630
      23 -11
      17:03, 12 сеп 2014
      защо тябва да носят тези джаджи в училище?
  • 2
    Ct
    ctctc
    27 -11
    17:40, 12 сеп 2014
    PMG ucheshe uchenicite si v nay mizernite usloviya i pak si beshe nay elitnata gimnaziya.Bravo na ekipa na PMG
  • 3
    32
    321
    18 -4
    05:33, 13 сеп 2014
    Не е ли най-добрата идея WiFi-то да се пуска само на междучасията ? Това е най-добрият вариянт.
  • 4
    Тъ
    тъпа статия
    3 -5
    14:16, 13 сеп 2014
    Има мобилен интернет, така че със или без WiFi е все тая. Досега сме били без WiFi и пак сме имали интернет.
    • Тъ
      тъп коментар
      12 0
      14:48, 13 сеп 2014
      Да ама той се плаща. Което не прави впечатление на пикльовци като теб, на които плащат мама и тати
  • 5
    Ss
    ssss
    4 0
    15:33, 13 сеп 2014
    Toq roditel ne znae li che uspeshna se pishe s Ш а не с Щ :DDDDDD
  • 6
    Ss
    ssss
    0 -1
    15:35, 13 сеп 2014
    Tuk vsi4ki sa kompetentni no ne ne mogat da opravqt pravopisa VARIANT
  • 7
    Би
    бивш ученик на пмг
    3 -18
    15:58, 13 сеп 2014
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • На
      Настоящ ученик на ПМГ
      10 -2
      18:39, 13 сеп 2014
      Това че ти си мизерник не означава, че и другите са мизерници! :) Не разбирам какво е значението дали си от село или от града когато имаш желание да учиш в елитна гимназия... Колкото до учителите - те са най-добрите в Хасково и околността!
  • 8
    Пе
    Петя
    0 0
    12:26, 14 сеп 2014
    Заглавието на статиятамщеше да е малко по-смислено, ако беше "Дай ми паролата за този Wi-fi!" ...
  • 9
    Ce
    centa
    0 -1
    15:00, 14 сеп 2014
    sq vmesto da u4at shi sarfirat decata v feisbuka, ot telefon4etata si, te i bez tva pove4eto sa bogati tam , seki si ima tel4e s wi fi
Последни новини