От х:

Днес в x:

Първолаците бягат в чужбина, закриват класове

160 първолаци по-малко ще започнат тази учебна година

Солиден отлив на първолаци за учебната 2014/2015-та година се очертава за хасковските училища. През миналата учебна година училищния праг прекрачиха 2198 деца, но към момента заявка за школо са подали едва 2038, тоест 160 по-малко което си е сериозен процент. Внимателното вглеждане в цифрите извежда и допълнителни, освен станалите характерни демографски причини. За миналата учебна година 234 деца са напуснали родното образование в посока чужбина, като от тях 24 са били първолаци. Според хора от системата сега такива първолаци са много повече и този факт е в основата на свития набор. Последствията за училищата са видими, в ОУ „Иван Рилски“ например свиха приема си от 7 на 6 паралелки първокласници.

Новата учебна година почва с две училища по-малко. Закрито е Началното училище в село Поповец, община Стамболово, където останали само 12 деца. 2 в 1 стават гимназиите по Минно дело и Химични технологии в Димитровград. В момента там още тече подбор на учители, който трябва да приключи до началото на учебната година. Що се отнася до планираното сливане на хасковското ТМСС и Автото, засега то е стопирано в съда. Първото дело на ВАС обаче е чак на 23-ти февруари, а процедурата е двуинстанционна и вероятно нещата ще се удължат с поне още месец. Дори и да се забави толкова решението, пак ще имаме време да подготвим внимателно процедурата по сливането и да решим технологичните въпроси с прехвърляне на едното училище в другото, коментира началникът на РИО Иван Панайотов. Предишният опит бил прибързан и не навреме. Панайотов намекна, че очаква съдът да отхвърли жалбата против сливането. Макар и не пряко, даде да се разбере, че и той одобрява сливането заради драстично ниската посещаемост и в двете школа. Като превантивна мярка обаче Панайотов ще настоява да се въведат защитени професии в обединеното бъдещо школо. Фермерството може и да не е атрактивна специалност, но е необходима за пазара на труда, мотивира се той.

Всичко с материалната база, учебниците и кадровото обезпечение на училищата е наред за първия учебен ден, оптимистично рапортуваха от РИО. Оттам оспориха лансираното мнение, че училищата изпитват глад за кадри, заради изнесените заявки в бюрата по труда. „Няма такова нещо. За добро или лошо в Хасковско педагозите са много повече от свободните места“, категоричен е Панайотов. Повече се търсят в началния етап на образованието заради целодневната форма на обучение, а в гимназиален етап най-търсени са учителите по английски. Вместо това пазарът на труда е залят от специалисти по Българска филология и физическо възпитание, за които няма работа.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

  • 1
    Ho
    honey
    58 -4
    15:10, 12 сеп 2014
    Ами да бягат. Добре,че навреме са се усетили родителите им,няма бъдеще тука за тях. На България не й трябват млади и образовани хора, трява само евтина работна ръка. Ей така като си пропъждаме младите хора и децата, накрая само пенсионери ще останат в нашата "мила Родина".Да бягат, да се спасяват !
    • Но
      НОВА СИЛА-№21
      20 -4
      19:42, 12 сеп 2014
      Пенсионерите няма да живеят вечно.след тях само ц***** и прииждащи араби ще останат.българина е бил винаги борбен и е тръгвал на оръжие за да защити домъ и държавата си.но сега стои и гледа как всичко се руши и умира.дано нещо свише се случи,за да се събудят всички...
    • Am
      amjik
      8 -4
      22:38, 12 сеп 2014
      не само ще останат...те си остават не бягат, не искат скъпи коли и много мангизи братята ц*****....не стига че си оставяте ,,собствената си родина,,но и се ядосвате на тези които остават да живеят в нея.....криворазбраната цивилизация.....даже трябва да се срамувате да пишете под такива статии..
  • 2
    Аз
    Аз
    34 -4
    15:31, 12 сеп 2014
    Ааа не само пенсионерите ще останат,тук са и младите 2 милионна ц*****.
    • Am
      amjik
      18 -5
      18:17, 12 сеп 2014
      Значи циганите обичат Бьлгария...повече от вас бьлгарите,не я изоставят каквито и да са обстоятелствата....Бьлгария е ваша не се опитвайте с бягане да решите проблемите...
  • 3
    Ko
    ko-
    13 0
    19:05, 12 сеп 2014
    Няма да му споменавам името ама човека дето почна 2-та световна война той трябваше да я свърши
    • Ако хитлер не беше изпреварил с операция барбароса,сталин щеше да го направи две седмици по късно.а това значи германия щеше да стане бастион на ссср и поредна съветско-чифутска република.за подпалване на войната е виновно английското контраразузнаване.
  • 4
    Ka
    kaka
    2 -2
    19:05, 12 сеп 2014
    toniii...mnogo si hubava
  • 5
    Ga
    galenceto
    3 -1
    23:52, 12 сеп 2014
    Emi da ste bqgat nqma kvo da se pravi v taq skapana dirjava otkakto zavir6ih u4ili6te ot 4 ti godini si tirsq rabota v HASKOVO no taka i ne moga. ako imam vizmojnost da se mahna ot tuka doru nqma da mi e milno za RODNATA STRANA ot glad umirame nikoi ne misli za nas
    • Nq
      nqma takava darjava kato bg
      0 0
      14:02, 13 сеп 2014
      Hora ne si mislete 4e kato izbqgate ot bulgariq i idete v 4ujbina 6te cafnite i varjite , naprotiv 6te imate nqkakv standart na jivot ( palen hladilnik) no samo tova i 6te vi tretirat kato nai dolniq ciganin ot isto4na evropa nezavisimo kakvo ste zavar6ili i kavste bil v bg . Variqnta e da en spinkate kato ima protesti i da ste deini za da moje da se probudi bulgarina i da vzeme praviq pat !!!!!!!!!!!!!!!!
  • 6
    Ve
    VeleV
    1 -1
    08:56, 13 сеп 2014
    Ebe mi se
Последни новини