От х:

Днес в x:

Съдът отказа да разгледа жалбата на Цветан Василев за ареста

Съдът отказа да разгледа жалбата на адвокатите на Цветан Василев срещу искането на прокуратурата да бъде задържан в ареста за 72 часа, след като бъде издирен.
Според Софийския градски съд, който се позова и на Европейската конвенция за защита правата на човека, няма как лице, което не е задържано, да оспорва мярката в съда, предаде БТА.

Решението може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд, делото ще се разгледа на 18 септември.

Защитата на мажоритарния собственик на КТБ поиска заповедта за задържането му да бъде отменена и тогава той щял да се върне в България. Преди дни адвокатът му обяви, че Василев се намира в Сърбия, където обаче не важи европейска заповед за ареста му, тъй като страната не е член на ЕС. Възможно е той да бъде върнат с решение на сръбския съд, но за целта българските власти трябва да поискат официално есктрадицията му.

Премиерът Георги Близнашки обяви, че се обмисля това да бъде направено, но призова банкера да се върне сам, като подчерта, че в България няма смъртно наказание.

Вчера сръбският вътрешен министър заяви, че няма информация Василев да се укрива в страната му и никой не му е поставял подобно питане.

"Но ако има международна заповед за издирване, МВР има задължение да сътрудничи", казва той.

Междувременно сръбски медии съобщиха, че макар Василев да бе обявен за издирване и от Интерпол преди десетина дни е бил видян да се разхожда свободно в град Парачин, където има завод за стъкла.

Преди два дни от БНБ съобщиха, че акционери и неясни инвеститори са поискали държавна подкрепа за спасяването на КТБ. Такова писмо е внесено в БНБ от финансовия консултант ЕПИК (EPIC), който е упълномощен да представлява втория по големина акционер в КТБ - Оманския държавен фонд.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини