От х:

Днес в x:

Мощна слънчева буря пътува към Земята

Мощна слънчева буря пътува към Земята, която може да засегне електропреносната мрежа, сателитите и радиокомуникациите, предупредиха учени, предадоха АП и RT.

Според директора на Космическия център за прогнози за времето в Боулдър, Колорадо, Том Бергер от години Земята не е била удряна от такава буря, която идва от слънчеви петна в средата на Слънцето.

Слънчеви бури се случват често, особено по време на пиковете на 11-годишния слънчев цикъл, и не вредят пряко на хората. Но тази е по-притеснителна заради силата и от мястото, откъдето идва, каза той и добави, че е имало гигантска експлозия на Слънцето, което може да доведе до проблеми с електрозахраването на Земята.

Пламъкът се е освободил от Слънцето в сряда и е бил от клас X1.6.

Учените не знаят точно кога ще удари Земята и коя част от планетата ще бъде най-засегната от ефекта. Очаква се днес или през следващите дни.

Вчера изригването е било силно, но е далеч от най-силните през тази година. Февруари 2014 година бе измерено огромно изригване от клас X4.9, а абсолютният рекорд за слънчево изригване бе регистриран през ноември 2003 г. - Х28.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини