От х:

Днес в x:

Христосков: Няма опасност изплащането на пенсии да спре

Няма опасност нито сега, нито в следващи години пенсионната система на България да фалира и да няма пенсии. Това заяви служебният министър на труда и социалната политика Йордан Христосков пред Нова телевизия. Той допълни, че постъпленията в НОИ са такива, каквито са предвидени.

Няма опасност от срив на системата и след 2030 г.

По повод опасенията, че след 20 години в България няма да могат да бъдат изплащани пенсиите, тъй като работещите ще са по-малко от пенсионерите, Христосков коментира: "Няма опасност пенсионната система в България да фалира и да няма пари за пенсии дори и след 2030 г.".

От думите на министъра на стана ясно още, че ситуацията, при която в момента пенсионери могат да работят и да получават пенсия, може да се промени единствено с промяна в Конституцията. При предишното положение на всеки лев заплата се отнемало по 0,35 лв. от пенсията.

Увеличението на пенсиите с 2,7% от 1 юли няма повлияе на получаването на енергийни помощи, увери още социалният министър. Той потвърди, че ако цената на тока бъде увеличена, с нея ще бъде увеличен размерът на помощта за онези, които не могат да си плащат енергията.

Христосков сметна, че ако токът поскъпне с 5%, то енергийните помощи ще достигнат 69,1 лв. месечно. Промяната ще изисква 4 млн. лв. от бюджета. За да бъдат намерени тези средства, служебният кабинет готви актуализация на бюджета.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини