От х:

Днес в x:

Кристалина Георгиева: Ще помогна на България да усвои всичките 16 млрд. евро

Моето портфолио означава, че ще отговарям за 140 млрд. евро годишен бюджет на ЕС – как се използват тези пари и колко добре. Това заяви българският еврокомисар в новата Европейска комисия Кристалина Георгиева пред БНТ.

На въпрос по какъв начин това портфолио касае България, Георгиева припомни как е подела инициатива за спасяване на Дунав мост 2. Тя обаче не даде конкретен отговор, а по-общ – България има проблем при усвояването на пари. Страната ни има заделени 16 млрд. евро за следващия програмен период – 2014-2020 и моята задача е да успеем да ги усвоим без проблем, каза Георгиева.

По думите на българския еврокомисар не е имало идея да се променя портфолиото на еврокомисаря по финансовите въпроси и човешките ресурси. Вземам две дирекции – „Бюджет” и „Човешки ресурси и безопасност”, подчерта Георгиева. Това ме отличава от другите еврокомисари, защото имам координираща функции – всички еврокомисари имат нужда от средства, за да осъществят политиките в съответните сектори, каза тя.

Надявам се в следващите години да има повече жени в Европейската комисия. Сега са девет – толкова, колкото и при предишната ЕК, заяви Георгиева, която се включи в кампанията да има десет жени-комисари в Европейската комисия.

Кристалина Георгиева благодари на Пламен Орешарски, защото пръв е заговорил за нейната кандидатура, както и на служебното правителство за подкрепата. Дано следващият път имаме българин за председател на ЕК, пожела си Георгиева.

Интересен факт е, че новият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер даде ресори точно на държави, които имат проблеми с тях. Например при Гърция отиде ресорът за имиграцията, при Великобритания са финансовата стабилност и капиталовите пазари, след като Лондон е твърдо против допълнително засилване на еврозоната за сметка на Лондонското Сити, Франция пък поема икономиката в момент, когато икономиката ѝ изобщо не е за пълен пример. Според Светослав Терзиев от "Сега" големите държави нарочно не са искали най-апетитните постове в ЕК и сега въпросът е дали новите "суперкомисари" ще успеят да си сътрудничат достатъчно добре с останалите комисари. За Георгиева този проблем е първостепенен - тя ще трябва да работи с всички еврокомисари и с 30 хил. европейски бюрократи и ще бъде подложена на страхотен натиск, заяви той.

Пред Европейския парламент новите еврокомисари ще говорят в края на септември, а най-вероятно новата ЕК ще започне работа на 1 ноември. Преди това ЕП трябва да гласува анблок състава на ЕК.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини