От х:

Днес в x:

В БНБ е постъпило писмо от Фонда на Оман за КТБ

Представител на Фонда иска достъп до непублична информация за КТБ и предлага разговори с правителството и БНБ за изготвяне на план за преструктуриране на КТБ.

В БНБ е постъпило писмо от EPIC като финансов консултант с изключителни права, избран от консорциум между Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (ФГДРСО), други не посочени акционери и потенциални инвеститори, се посочва в прессъобщение на Централната банка, цитирано от БТА.

С това писмо се предлага сключване на договор за неразкриване на информация между EPIC, правителството и Българската народна банка, на основата на който EPIC да имат достъп до непублична информация за КТБ и да водят разговори с правителството и БНБ за изготвяне на план за преструктуриране на КТБ, информират от Централната банка.

Писмото не съдържа конкретни параметри за финансови и правни ангажименти от подателя, но като важна част от процеса на търсене на решение от страна на акционерите и други потенциални инвеститори ще бъде разгледано внимателно от БНБ, посочват от банката.

В координация с правителството БНБ своевременно ще вземе отношение по направеното предложение.

От БНБ припомнят, че на 22 август 2014 година Българската народна банка изпрати писма до двата най-големи акционери в Корпоративна търговска банка (КТБ) - "Бромак" АД и ФГДРСО с искане до 31 август да представят своите конкретни предложения за ангажимент за потенциална капиталова и ликвидна подкрепа на КТБ в съответствие с действащото законодателство в България и ЕС.

Както беше съобщено на 1 септември 2014 година, на 29 август 2014 година със свое писмо ФГДРСО заяви намерение за създаване на консорциум от инвеститори, които ще направят предложение за преструктуриране на КТБ.

Заявено бе, че това предложение ще бъде основано на оценката на активите, която в момента се извършва от квесторите; на допълнителна оценка ("дю дилиджънс") и на адекватна държавна подкрепа от страна на българското правителство, посочват от БНБ.

До края на работния ден, на 10 септември 2014 година, не е постъпило никакво предложение от страна на мажоритарния собственик на капитала на банкова група КТБ Цветан Василев, уточняват от Централната банка.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини