От х:

Днес в x:

Изборни чудеса: село с 3-ма жители има 16 гласоподаватели

Дори и забравените села се сдобиват с жители по време на изборите

Село със само трима жители излъчи 16 гласоподаватели за вота на 5-ти октомври. Едно от чудесата, които обикновено съпътстват изборите, се е случило в маджаровското село Голяма долина. По данни от преброяването на Националния статистически институт от 2011-та година там живеят точно 3-ма души. Като се има предвид възрастта им, която за тези села обичайно е от 60 години нагоре, за тези три години малкото население на Голяма Долина може и да го е напуснало – към децата и внуците по градовете или по един път без връщане. Обаче към момента избирателите на Голяма долина са скочили 5 пъти. По сведения на местни, там от десетилетия не са се раждали деца, а напусналите в този период „млади“ вероятно отдавна са задомени и регистрирани по лична карта на друго място.

Впрочем ръст на населението за изборите се отбелязва на много места, но в Маджаровско е особено отчетливо, защото там има поне половин дузина села с 10-тина, че и под тази бройка жители. Все пак единственото официално обезлюдено село Брусевци не се е сдобило с обитател, независимо дали има право да гласува или не. Селищата, чието население е колкото един пълен хоремаг, са придадени за гласуване към кметствата на по-големите села. В случая с Голяма долина, това е Сеноклас.

Най-оглозгани откъм жители са селищата в Ивайловградско, където са 5 от 6-те напълно обезлюдени места в областта. Проверка на Haskovo.net обаче установи, че може би от кумова срама в тях няма регистрирани гласоподаватели. За сметка на това облаче са „пораснали“ селата в близката община Минерални бани. Така например най-голямото село /без общинския център Минерални бани/ - с. Караманци, е надвишило бройката си с близо 1/3 - от официалните 1061 жители на 1369 гласоподаватели. В село Спахиево пък всички могат да гласуват - и новородени, и ученици, че и трима отгоре. От 142-ма жители 145 имат право на глас.

От изборното чудо се е разболяла и цялата хасковска област. От НСИ ни убеждават, че към 2011-та година населението на Хасковско е 246 238 души. Понеже 18 % от тях са непълнолетни и нямащи право да гласуват, излиза че избирателите са точно 201 916. Въпреки че в следващите три години естествения прираст е отрицателен, със 6.6 промила годишно и въпреки далеч по-големия механичен отлив към големите градове и чужбина, населението на хасковска област трябва да се е увеличило драстично. По данни на РИК Хасково към 1-ви септември 2014 година избирателите в региона са цели 243 хиляди и няколкостотин, тоест всичко живо и може би още неродено.
По изборите наистина стават чудеса.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Iv
    ivan_1410199281
    14 -1
    21:01, 8 сеп 2014
    О, чудеса дано така да се вдигне и заплатата,ха дано ама на дали
  • 2
    78
    78997
    4 0
    11:20, 9 сеп 2014
    Пълен хаос и циркови изпълнения............
Последни новини