От х:

Днес в x:

Река заля Берковица, обявиха бедствено положение

Бедствено положение е обявено в Берковица, след като заради проливния дъжд река Берковска излезе от коритото си и заля града.
След около 40-минутен проливен дъжд вчера, река Берковска излиза от коритото си и понася всичко по пътя си. В резултат са особено пострадали берковските квартали „Беговица” и „Заряница”. Достъпът до около 80 къщи е невъзможен.

Кметът Димитранка Каменова съобщи, че има бедстващи и евакуирани хора. За справяне със ситуацията е създаден кризисен щаб и е въведен в действие областния план за защита при бедствия, съобщиха bTV и БНР.

"Започват леко да се нормаилизират нещата,но все още вълната, която дойде като приливна вълна от Балкана, е доста голяма. Имаме хора, които са бедстващи. Имаме един цял квартал, който е без ток. Имаме една къща към настощия момент, която е вече срутена, така че е тежко положението", обясни Каменова.

Хората в Берковица не са спали, стоварени са чували с пясък и чакъл, за да се укрепят застрашените постройки. Три моста са неизползваеми след наводнението – те са залети от вода, а един е с отнесени парапети. Един трафопост е наводнен, а от ЧЕЗ са спрели електрозахранването в някои райони на Берковица заради риск от токови удари.

Тежко е положението и в други две общини от Монтанска област - Чипровци и Георги Дамяново.

Без електрозахранване са 10 села в община Георги Дамяново. Едно село е с откъснат довеждащ водопровод, а 7 са без транспортна връзка, съобщи кметът на общината Дилян Димитров, цитиран от "Фокус".

Поройните дъждове са нанесли щети и в община Чипровци. Къщи са наводнени в село Говежда, община Монтана, след като приток на река Огоста е прелял.

Заляти са и пътища от републиканската мрежа, съобщи Нова телевизия. По магистрала „Хемус" в посока София - Варна са наводнени бензиностанции. Пороен дъжд и мъгла в продължение на километри има в района на Ботевград и Етрополе. Видимостта при тунел „Витиня" е ограничена до 20 метра.

Жълт код за обилни валежи е обявен за 9 области в страната за днес, съобщиха от НИМХ към БАН. Той е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, София, Ловеч, Габрово, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора.
Очакват се интензивни дъждове, като количествата да са 15-20 л/кв.м, локално до 40-50 л/кв.м.

Източник: http://news.ibox.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини