От х:

Днес в x:

Вълна от инсулти заля Хасковско, инфарктите - 3 пъти по-малко

Тази година хасковлии бяха ударени в главата


Мор от инсулти коси хасковлии от началото на годината, в пъти над традиционен бич за региона като инфаркта. Цели 402-ма души са станали пациенти на местната неврология със зловещата диагноза при това само за първите 6 месеца на годината. Ръстът на потърпевшите от мозъчна атака е отчетлив и в сравнение със същия период на миналата година. Тогава жертви на инсулт са били „само“ 372 души.
Инсултът се счита за двойно по-вероятен за хората над 55 години. Напоследък обаче се забелязват и жертви около 30-те, като тенденцията е възрастта да пада непрекъснато. Главата явно е ахилесовата пета на мъжете, защото мнозинството ударени там са от силния пол.

Бичът не е нов а причината е традиционна - непрекъснатия ръст на хипертониците, смятат лекари. Рискът от инсулт се изостря при нестабилно време придружено с екстремални жеги-точно като това лято. Любопитното е, че пък това не е фактор/или поне не толкова голям/ за страдащите от сърце. Според справката на МБАЛ броят на засегнатите от инфаркт намалява, макар и минимулно – 164 на 161. По важното е, че ударените от сърце са близо 3 пъти по-малко от инсултите, което е най-голямата „ножица“ през последните няколко години.

Двойно е намаляла и натовареността на инвазивната кардиология, чиито стентове се считат за най-адекватното спасение от инфаркти.

Относително нов феномен за кардиолозите са жертвите на така нареченото Биволско сърце. Това е уголемяване на сърдечния мускул, характерен особено при фитнес маниаците. В болестта има ярко изразена наследственост, но „придобиването“ й се случва особено често при неравномерни и най-вече прекомерни физически натоварвания, несъгласувани със специалист. Заболяването е с ясно изразен полов профил - от 34-ма повалени от Биволско сърце в страната, 29 са представители на силния пол.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Се
    СЕЛЯНЖЕР
    38 -6
    20:33, 4 сеп 2014
    Купувайте,като за последно боклуците от кауфланд и после пълнете гробищата.всички отпадъчни продукти и гмо са там и озвучителната уредба ви пълни главите,колко много е евтино.само че накрая става много скъпо в болницата.яжте боклуците на чифутите и се правете на големи европейци...
    • Jh
      JHB
      10 -6
      22:57, 4 сеп 2014
      Ами чифутите имат - предлагат.
      В руския магазин нищо няма само водка и хайвер, но сега нали им правим санкции - и това няма.
      Какво да правим? Гладен не се стои!
  • 2
    На
    на бръснаря брат му
    9 0
    20:40, 4 сеп 2014
    Не пречете на естествения подбор, всеки е длъжен да бъде умен и да проявява воля.
  • 3
    Бр
    браво
    6 -6
    20:44, 4 сеп 2014
    Ама то , трябвало да е не "СЕЛЯНЖЕР" , А "СЕЛЯНИН".
    Хората му направили статистика на заболяванията , а на човека само ядене му в главата!!!Какво общо има коментара с темата, умнико!!!
    • Се
      СЕЛЯНЖЕР
      13 -3
      00:02, 5 сеп 2014
      Да си селянин е величина,а да си селяндур роден в града е трагедия ...
  • 4
    Ни
    ники_1409856331
    13 0
    21:45, 4 сеп 2014
    Ами те заболяванията са от храната.
  • 5
    Ни
    Никодимчо
    13 -1
    11:09, 5 сеп 2014
    И храната е фактор, но стресът е водещ. Живеем непрекъснато под напрежение и в несигурност.
  • 6
    77
    777
    10 0
    15:34, 5 сеп 2014
    Храната е некачествена ,стреса е голям и това са едни от основните причини за инсулти,а също и генетичната предразположеност и липсата на здравословен живот.
  • 7
    Ла
    Лало
    3 0
    18:10, 5 сеп 2014
    То пък в Хасковското Нервно едни умни лекари работят, ама умнииии, умни!Не дай си Боже да попаднеш там, свършен си!То незнание, то нехайство и безхаберие!И да знаете: за тях сте си просто "клинична пътека" за скубане, не сте ХОРА!!!
  • 8
    Ла
    Лало
    2 0
    18:10, 5 сеп 2014
    То пък в Хасковското Нервно едни умни лекари работят, ама умнииии, умни!Не дай си Боже да попаднеш там, свършен си!То незнание, то нехайство и безхаберие!И да знаете: за тях сте си просто "клинична пътека" за скубане, не сте ХОРА!!!
Последни новини