От х:

Днес в x:

„Лекари без граници": Светът губи битката срещу ебола

Светът губи битката срещу разпространението на епидемията от ебола в Западна Африка, предупреди председателката на "Лекари без граници" Джоан Лиу, цитирана от Франс прес.

"След шест месеца от най-тежката епидемия от ебола в историята светът губи битката за овладяването й. Лидерите не успяват да блокират тази транснационална заплаха", заяви Лиу в реч в централата на ООН в Ню Йорк.

"Съобщението от 8 август (на Световната здравна организация), че епидемията е спешен проблем за световното обществено здраве не бе последвано от решителни действия. Държавите като цяло се задоволиха да се присъединят към коалиция на бездействието", добави тя.

Джоан Лиу призова международната общност да финансира повече легла за създаване на мрежа от полеви болници, изпращане на квалифициран медицински персонал и разполагане на подвижни лаборатории в Гвинея, Сиера Леоне и Либерия.

Поради липса на места в претъпканите центрове за лечение в Либерия и Сиера Леоне болни продължават да умират в извънболнична среда, което увеличава рисковете от заразяване. "В Сиера Леоне силно заразните трупове гният по улиците", подчертава организацията.

Вирусът на ебола, срещу който няма лечение или ваксина, е взел над 1550 жертви от 3069 регистрирани случая на заболяване към 26 август по данни на Световната здравна организация. От тях 694 души са загинали в Либерия, 430 в Гвинея и 422 в Сиера Леоне.

Според СЗО при сегашните темпове на заразяване ще са нужни от шест до девет месеца и най-малко 490 милиона долара (373 милиона евро) за овладяване на епидемията, която може да зарази 20 000 души.

СЗО официално потвърди, че огнището от ебола в ДР Конго, чиито жертви станаха 31 души, не е свързано с епидемията от болестта в Западна Африка, предаде ИТАР-ТАСС. "Огнището в ДР Конго е отделно и независимо събитие, което няма връзка с огнището в Западна Африка", се казва в изявление на организацията.

В ДР Конго с ебола са заразени 53 души.

Източник: http://www.novini.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини