От х:

Днес в x:

Бойко Синапов:Лекуваме овцете,тровим децата!

Бойко Синапов

Разговор с председателя на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов
-Г-н Синапов,България допусна безпрецедентна епидемия от „син език“.Има ли аналог в последните години?
-За съжаление , бе допуснато една мащабна епидемия от болестта „син език“ да обхване цялата страна. Помня,че са излизали първични огнища от „син език“ но са овладявани.Това е било в годините на моята младост. Сегашната епидемия обаче е без аналог.Не се е случвало такова масово заболяване сред овцете. За нас животновъдите това бе допуснато от група хора, които излизаха по медиите пред обществото,с твърдения, че ще защитят българите от последиците от болестта. Този път техните лица се откриха и се видя, че те нехаят за нашето общество,за интересите на хората. Защо? Ние представителите на бранша на два пъти сезирахме държавните органи за първични огнища на болестта „син език“ в Ивайловградско. Бившият министър на земеделието г-н Греков направи доклад до правителството. Той поиска минимални средства,за да може да се овладее първичното огнище на болестта. Това не се случи.Министерски съвет не отпусна пари. Въпреки,че предупредихме за последъците хора в правителството нямаха желание да отпуснат средства. Сигнализирахме, че болестта ще се разпространи много бързо в страната, защото климатичните условия са благоприятни. Алармираха,че епидемията ще засегне тежко отрасъла, но никаква реакция. За съжаление болестта вече върлува из цялата страна.
-Какви са в момента мащабите на епидемията и загубите на животновъдите?
Както казах болестта е навсякъде. Там където все още няма смъртни случаи, това са стадата ,чиито животни са с по-силна имунна система. Овцевъдите в страната ще търпят загуби от минимум година напред. Влизайки болеста в едно стадо , тя поразява много животни. Едни умират,другите подлагаме на третиране за да ги запазим.Третирайки ги ние нарушаваме самият им ритъм на развитие. Секваме сезона на заплождане,не можем да ги заплождаме. Не знаем до колко ще имаме агнета на пролет. Третирането с антибиотици е една от причините.
-Някои представители на ветеринарните власти се опитаха да омаловажат загубите на животновъдите. Как ще коментирате този факт?
-На национално ниво Изпълнителната агенция по храните сезираха Министерството на земеделието за възникването на огнища на болестта. Те първи откриха огнището. Те направиха доклад. До там се разпростряха техните възможности. Те не разполагаха с пари да овладеят огнището. По области обаче се чуха изявления,че болестта ще мине много бързо или, че животновъдите не трябва да бъдат компенсирани максимално. Не им прави чест.Защото те по-добре от нас трябва да познавят заболяването и по-добре от нас трябва да са наясно с пораженията.
-В едно Ваше изказване посочихте, че млечните продукти на заразени животни са опасни за деца.Вероятно това носи допълнителни загуби?
-Ние от браншовите организации направихме консултации.Самите продукти-месо,мляко и млечни произведения не са опасни. Ние обаче взехме решение да спрем да продаваме продукти от стада, в които има болни животни, защото те постоянно се третират с препарати и антибиотици. Продуктите не застрашават здравето на консуматорите и все пак третирайки животните,не може да сме категорични, че не пречат. Не искаме антибиотици да попадат в млекото.Отправихме апел към всички овцевъди в страната да спрем продажбата на всякакви продукти.
-Вашата асоциация направила ли е изчисления на колко грубо възлизат загубите на животновъдите от епидемията „син език“?
-Броят на умрелите животни в цялата страна достигна 5000. Ние обаче не можем да изчислим,колко са заболелите животни. Стресът за българските животновъди ,а и за самите животни сложи тежък отпечатък на отрасъл, който от двадесет години едва оцелява. Опитваме се през последните години да възстановим овцевъдството,но се намериха хора ,които с лека ръка сложиха кръст на усилията ни. Българските овцевъди ще търпят загуби от епидемията години напред.
-Колко трябва да получи един овцевъд за компенсация на умряло животно от Европейския съюз?
-Браншовото ни предложение пред служебния министър на земеделието Грудев е сумата да не бъде под 250 лева за овца майка. Ние губим млади животни,които сме оставили за разплод. Това са перспективни животни. Ние трябва да получим компенсации и да не се допускат повече грешки и загуби. На последната среща със служебния министър ние посочихме, че стопаните трябва да се компенсират много бързо,за да излязат от шока и да възстановят стадата си. Ние животновъдите нямаме никаква вина за епидемията.Държавата е виновна, за това, че я допусна и трябва да компенсира стопаните.
-Асоциацията сезирали прокуратурата,да търси конкретен виновник за тази ситуация?
Да нашата асоциация и всички регионални структури сезирахме прокуратурата още преди десетина дни.Очаквахме много бърза реакция от магистратите, но за съжаление до тук такава няма.Тази седмица ще проследим какво се случва. Ще алармираме обществото за бездействието на властите. Ние смятаме ,че има умишлено или неумишлено престъпление към цял отрасъл. Не ми се мисли, ако за пореден път чуем „Невинни“,какво ще се случи.
-Това означава ли протести?
-Преди когато протестирахме имаше кой да ни чуе. Сега дори и част от обществото да излезе на улицата, няма кой да го чуе.Затова апелирам всички българи да се събудим и да избираме политици, които са отговорни към нас. Политиците трябва да работят в полза на обществото, а не веднага след вота да забравят за ангажиментите си.
Въпросите зададе :Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини