От х:

Днес в x:

Боклуци запалиха гората на Големанци

Пламнало сметище, вероятно незаконно, предизвика пожар, който изпепели изоставени ниви и влезе в покрайнините на широколистната гора край село Горно Големанци. Алтернативната посока на пожара обаче било самото село, защото лумналите боклуци били на метри от близките къщи. Затова над 20 селяни светкавично се организирали с тупалките и метлите и почнали гасенето още преди пристигането на пожарната. В крайна сметка вятърът ги пощадил с посоката, но пък пожарът тръгнал към гората. За късо време били изпепелени няколко изоставени лозя и ниви и огънят заблизал покрайнините на горичката. Дошлият екип на хасковската пожарна обаче бързо прегради пътя на пламъците към изсъхналата горска шума и ограничи щетите до нискостеблена растителност, няколко изсъхнали кютука и два плета.

 

Че пожарът е тръгнал именно от сметището, свидетелства 15-годишният Доукан Хаджиосман, който го забелязал първи. Тинейджърът тъкмо хранел зайците, когато видял хвърлената върху боклуците жарава. „Абдали с абдали. Боклуци“, ръмжаха опушените местни и видно нямаха предвид сметището. „Абдалите“ обаче останаха неизвестни, видян бе само резултата от дейността им. Не се оглеждал за тях и Доукан, който веднага отърчал до местното кметство да каже, че се задава беда. И без да имат официална гасаческа група, местните се организирали бързо и почнали да налагат вече разгорелия се огън. Може би нямаше да успеят да го угасят сами, но със сигурност ограничили разпространението му.

 

Пожарът вероятно ще мине в графата „небрежност при боравене с открит огън“, но твърде вероятно е боклуците да са палнати умишлено, каквато е честата практика за незаконните сметища.

 

Само за последното денонощие хасковската пожарна е гасила 6 пожара в отпадъци, без да се броят сухите треви и стърнищата, които се палят по същата причина. За щастие наследството от влажното лято са зелени треви и храсти и за разлика от други години огънят не се разпространява бързо и не нанася сериозни щети.

 

Г. Христов

 

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Xx
    xxx_1409670350
    10 -2
    18:05, 2 сеп 2014
    А като каква небрежност ще мине горящото незаконно сметище в циганската махала, което до преди минути пожарната гасеше. Гадовете всеки ден го палят, сетне викат пожарната да гаси, защото за малко да си запалят и къщите.
Последни новини