От х:

Днес в x:

Правят Магнаурска школа за бедни таланти

Училището е единствено по рода си на Балканите

Тази учебна година в България отваря врати първото напълно безплатно училище за бедни и талантливи деца на Балканите. То ще предлага на възпитаниците си както обучение, така и място за живеене. Така децата без родители и тези, чиито майка и баща нямат финансова възможност да подпомогнат бъдещото им развитие, ще имат равен шанс с останалите и ще могат да покажат и развият заложбите си. Това разказа за „Новинар” Анимари Димитрова, председател на сдружение „БИС БАРД”, което организира проекта.

Идеята хрумва на Анимари Димитрова, когато от 1993 г. започва да обикаля по домовете за сираци из страната с частния си театър. Малко по-късно тя насочва усилията си изцяло към децата и така се стига до училището по изкуства "Димитър Екимов".

Пансионът се намира във великотърновското село Русаля и разполага с няколко сгради, които във времето ще приютят 230 деца от предучилищна възраст до 12-и клас. „За момента имаме сграда, в която ще живеят децата, друга, в която ще учат, както и къща за хранене. Има и кабинети, които са предназначени за различните преподаватели и експерти по изкуствата”, разказва Димитрова. Тази година училището ще стартира с 30 деца - 15 в предучилищна паралелка и 15 в първи клас, като всяка година дома си ще намират там по 15 нови таланти.

Колкото до мястото, то е избрано след много огледи и обикаляне на почти цялата страна, но в крайна сметка отговаря на всички изисквания. „Искахме красиво място в централната част на страната, за да е удобно на всички, близо до големи университетски градове, но в същото време да е отдалечено”, разказва Анимари Димитрова. Тя допълва, че училището ще разполага и с психолог, лекар, а на всяка паралелка ще има по двама ментори.

Надарените деца, които ще получат шанса да учат в първото по рода си училище на Балканите, са подбрани от специалисти по два критерия – да имат потенциал и да са от социално слаби семейства. Именно заради таланта си те ще имат възможността да учат освен всички общообразователни предмети и музика, танци, рисуване и театър. Освен различните изкуства децата ще изучават и прилежащите към тях професии.

Така например те ще могат да правят рамки за картините си, както и да работят в звукозаписно студио. „В първи и втори клас ще се откриват талантите и заложбите на учениците и след това ще се пренасочват в дадена паралелка”, добавя Димитрова. На разположение на децата ще бъдат както учители по всички предмети, така и специалисти по изкуства, а с времето ще започнат да гостуват и известни личности от различни области. С напредване на времето ще се добавят и нови специалности.

След 5-и клас ще започнат да се изучават и занаяти, приложими в съвременния бизнес, с които учениците да могат да си изкарват хляба след време.


Освен че всичко това няма да струва нито един лев на семействата на децата, родителите ще могат отново напълно безплатно да ги посещават веднъж на два месеца за по няколко дни и да се потопят в атмосферата на своеобразната Магнаурска школа в село Русаля.


Първият етап на проекта е на стойност около 1 млн. евро и е финансиран от датската фондация „Велукс”.

Източник: http://www.novinar.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини