От х:

Днес в x:

Амнести: ИД извършва етническо прочистване в Ирак

Амнести Интернешънъл съобщи, че има нови доказателства, че бойците от "Ислямска държава" (ИД) извършват "вълна от етническо прочистване" срещу малцинствата в Северен Ирак, предаде БГНЕС.

Правозащитната организация съобщи, че ИД е превърнала региона в "кървави полета". По-рано днес ООН съобщи, че изпраща екип в Ирак, за да разследва "актове на нечовешко отношение от невъобразим мащаб". ИД и сунитските бунтовници завзеха големи територии в Ирак и Сирия. Хиляди хора бяха убити, мнозинството от тях цивилни, а над един милион бяха принудени да напуснат домовете си в последните месеци.

Амнести твърди, че е събрала доказателства, че в северната област Синджар са били извършени множество масови убийства през август. Най-тежките атаки са станали на 3,15 и 17 август. При първата бойци на ИД нападнали няколко града и села в област Синджар, като убили множество мъже и момчета и отвлекли над 1000 жени, деца и мъже. Много от тях били част от малцинството язиди. На 15 август членове на ИД избили най-малко 100 мъже и момчета в село Кочо и отвлекли всички жени и деца. На 17 август стотици отвлечени жени и деца били заключени в изоставени къщи в села около град Тал Афар.

"ИД извършва отвратителни престъпления и превърна селските области в Синджар в пропити от кръв полета в жестоката си кампания по премахване на всички следи от неараби и несунити", отбелязва Амнести. Вчера Съветът по човешките права на ООН се съгласи да изпрати извънредна мисия, която да разследва предполагаемите престъпления, извършени от ИД. Заместник комисарката по човешките права Флавия Пансиери предупреди, че ИД атакува християни и общностите язиди, туркмени, шабак, какаи, сабеан и шия "чрез особено жестоко преследване".

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини