От х:

Днес в x:

НФСБ искат ромски селища-атракция, няма да има разследване

 
БХК е сезирал прокуратурата за насаждане на насилие и омраза към малцинствата, заложено в предизборните програми на НФСБ и ВМРО-БНД. Тя е отказала разследване.
Българският хелзингски комитет (БХК) представлява български гражданин от ромски произход, който е засегнат от омразата и дискриминацията, разпространена в предизборните платформи.

В сигнала на правозащитниците до държавното обвинение се посочва, че предизборната програма на НФСБ "обещава етническо прочистване на българските населени места от ромите и затваряне им в концентрационни лагери, които да бъдат превърнати в туристическа атракция".

В програмата е записано точно: "Въпросните изолирани селища могат да бъдат превърнати в туристическа атракция, което е масова практика в най-развитите демокрации (индианските резервати в САЩ, аборигенските селища в Австралия, циганските селища в Чехия и Унгария и т.н.)".

Това е посочено в глава, озаглавена „Отношение към етносите“, където е разгърната тезата, че наличието на различни етноси в България застрашава българската национална идентичност.

Раздел в програмата на „ВМРО-БНД“ пък е озаглавен „Как да започнем да решаваме циганския въпрос“, като една от основните предлагани мерки за решаването е трудова повинност за роми.

Националистите предвиждат още сформиране на „доброволни отряди за защита на българското население“ от ромите, което в същността си са незаконни паравоенни формирования с цел саморазправа и линч – безспорно противозаконни структури, които противопоставят етнически групи в обществото, обясняват от БХК.

Патриотичните партии настояват и за ограничаване раждамостта на ромите.

С постановление от август Апелативна прокуратура-София обаче е отказала да образува досъдебно производство. Според нея програмите на двете партии не водят до извод за проповядване или подбуждане към дискриминация, насилие или омраза към ромското население, а призовават по-скоро към интеграция и спазване на закона.

От прокуратурата подчертават, че "посочените крайни мерки, като изолация на ромското население в програмата на НФСБ, например, са за лица, които не желаят и не полагат усилия за интегриране“.

Тезата на държавното обвинение е, че доколкото не може да се установи кое конкретно лице е предложило текстовете, то липсва субект на престъпление, тъй като наказателната отговорност по българския наказателен закон е винаги лична.

От БХК обаче коментираха, че предмет на жалбата са програми, приети от управленски органи на партиите в документирани заседания, което позволява установяването на авторите.

„Предлагането в политически програми на отделяне на ромите в затворени лагери, излагането им на показ на туристи и ограничаването на раждаемостта им не са случайни думи, изпуснати от невнимаващ какво приказва човек в частно обкръжение, а официални предизборни позиции, с които се цели максимално да се повлияе на избирателите“, коментира Маргарита Илиева, директор на Правната програма на БХК.

Според нея отказът на прокуратурата да проведе разследване представлява "чадър, който осигурява безнаказаност на всеки партиен колективен орган в огромен ущърб на законността и обществения интерес".

В началото на ноември 2013 г. БХК изпрати и сигнал за шествие на "ВМРО-БНД“, „Сдружение на българските футболни привърженици“ и др. за нападението над жена на ул. „Пиротска“ в столицата от алжирски кандидат-бежанец.
На шествието евродепутатът Ангел Джамбазки и Елена Ваташка от партията отправиха призиви за въоръжаване срещу „нелегалните имигранти“, както и закана, че София ще бъде „изчистена“ от тях. Прокуратурата образува досъдебно производство, което през юни е било прекратено по неизвестни причини.



Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Go
    goliam_praz
    6 0
    15:20, 2 сеп 2014
    Оставете ******ите на мира.Почнете от алчната организация БХК и още десетина други такива които смучат пари от Европа за да защитават ******ите.Като ги няма такива организации братята роми сами ще се кротнат. Защото сега им е широко около врата за най-малкото търчат при БХК
Последни новини