От х:

Днес в x:

Ердоган на посещение в Северен Кипър

Новият президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган е на посещение днес в признатата само от Анкара Севернокипърска турска република. Това е първата му официална визита като държавен глава в чужбина, предаде БНР.

В Кипър визитата на Ердоган в окупираните територии се оценява като първи тест за неговата позиция и политиката на Турция по Кипърския въпрос. От страна на Турция неведнъж бе подчертавано, че Северен Кипър е нейна национална кауза и че Анкара няма да прекрати подкрепата си за него. През ноември миналата година Ердоган заяви, че няма страна Кипър. Лидерът на кипърските турци Дервиш Ероглу посочи, че общността ще продължи своите братски отношения с родината Турция и няма да се откаже от сигурността, гарантирана от турските въоръжени сили на острова.

Напрежението между двете страни се засили заради провежданите от Кипър сондажи за природен газ в изключителната икономическа зона на страната в Средиземно море, териториални претенции към част от която има Анкара.

Междувременно в Турция новият премиер Ахмет Давутоглу ще представи днес програмата на своя кабинет. Приоритети в нея се очаква да бъдат приемането в Европейския съюз и процесът за мирно уреждане на кюрдския проблем.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    Башибозуков
    0 0
    13:50, 1 сеп 2014
    Тапира си е тапир! Турция никога няма да влезе в ЕС с Ердоган и чалмите!
Последни новини