От х:

Днес в x:

31 напечени бягаха 16 км до Баните

Стартът бе от хасковската Икономика

31 маратонци от цялата страна се пуснаха в традиционния маратон Хасково - Минерални бани, който се провежда за 20-ти пореден път. В чест на празника на курортното селище бегачите се потяха два часа по нагретия асфалт и при жега от около 25 градуса. Все пак имаха късмет защото миналата година по това време топлото гонеше 30-те. Дори и така маратонците предизвикаха изумлението на пътуващите по направлението, които се чудеха тия слънчасали ли са, или искат да слънчасат. Видимо обаче бегачите останаха в кондиция дори и в края на маратона, макар на финала част от тях да имаха вид на солидно напечени. Припаднали обаче нямаше.

Освен за здраве, бягането беше и за пари. Победителят взе немалката сума от 300 лв, а всеки вместил се в 1 час и 50 минути-по 20 лв. За всички участници пък бе предвиден тържествен обяд.

По традиция маратонът стартира от хасковската Икономика и продължи до центъра на Баните или точно 16.4 км. Това се имаше за „мини” маратон. Участваха три поколения бегачи - от крехки тинейджърки до такива, които може да им бъдат дядовци. Най-бърз от всички бе традиционният терминатор на хасковските маратони през последните години Шабан Мустафа от Нова Загора. На него дори не му трябваше дори и час, като „прелетя” километрите за 55 минути и половина. Отличен стил демонстрира и шампионката при дамите Маринела от Дряново, която взе разстоянието за впечатляващите 1 час и 7 минути.

В чест на юбилейното издание тази година бяха поканени и бегачи от турския град Одрин, но комшиите този път не ни уважиха. Чакаше се група от поне 10-на души, но единствените турци в маратона бяха българските.


Г.Христов

Участваха бегачи от всички възрасти
Доайенът на хасковските маратонци Димо Маринов в подбрана компания
Жегата и класата на отделните участници бързо разкъса колоната

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини