От х:

Днес в x:

Нова криза с ваксини в Хасково - спряха старата, новата я няма


Поредната недомислица с националния имунизационен календар стопира процеса по ваксинация на новородените. На родените след 1-ви юни тази година бебетата е забранено да се поставя така наречената петвалентна ваксина срещу Дифтерия, Тетанус, Коклюш, Полиомиелит и Хемофилус инфлуенца. Тя бе обявена за върха на сладоледа преди 4 години, когато замени прилагания от десетилетия тетраксим, но сега се спира от употреба за да се замени с....6-валентна. Която обаче липсва, въпреки че трябваше да бъде в наличност още преди два месеца.
6-валентната ваксина не е по-добра от 5 валентната, а е един вид преструктуриране на и сега съществуващи задължителни имунизации. Към 5-те болести на Пентаксима се добава и убит щам срещу болестта Хепатит Б. Имунизацията срещу втория тип хепатит сега се прави още в АГО-то. Пентаксимът пък се боцкаше на три игли - от втория до 4-я месец на детето, плюс реимунизация на 13-я месец. 6-валентната ваксина ще промени традиционния имунизационен календар, но няма да натоварва бюджета на здравното министерство, бе заявил още през април главният епидемиолог на републиката д-р Ангел Кунчев. Промяната в наредба №15 за имунизациите в България влезе в сила от 1-ви юли, когато трябваше да е в наличност и новата 6-компонентна защита.

Да ама не. "Поръчката за продукта се провежда от МЗ и още не е приключила“, лаконично признаха от хасковското РЗИ на официалното запитване от Haskovo.net. Ваксината липсва при хасковските джипита. Същевременно на тях им е забранено да правят имунизации с пентаксим, като единствено се завършва процедурата при тези деца, при които имунизацията със старата ваксина вече е в ход. Наличностите на петвалентната ваксина вече са изчезнали и от търговската мрежа, запасите на джипитата не са попълвани.

Всъщност замяната на пентаксима бе наложена именно заради честите и направо станали пословични липси на ваксината. През годините тя е липсвала и по 6 месеца в Хасково, а в това време на практика имунизационният календар на децата „замръзваше“. Сега обаче щяло да става още по-лошо. Двете фирми-производителки на пентаксим уведомили здравните власти в България, че нямат наличните количества, за да участват в процедурите за обществените поръчки и се оттеглят от пазара.

Засега няма никаква яснота кога ще приключи поръчката на МЗ за 6-компонентната защита и тя ще е на разположение на личните лекари. Дори към момента вече има хасковски новородени, които подлежат на имунизация, а няма с какво.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Да
    да
    1 0
    19:01, 30 авг 2014
    нормален съм,трябва повече да се чете,за да бъде човек информиран.Много изследователи,несвързани с най-печелившата от всички индустрии,твърдят в сериозни публикации,че бумът на автоимунните заболявани,диабета,аутизма,хроничните неврологични страдания от типа на МС и др. демиеленизиращи невроните болести се дължат на ваксините.Тъй че тази замяна
    на 5 валентна ваксина с 6 валентна,още повече натоварваща организма на кърмачето,на мен ми звучи като лудост...Сигурно скоро ще въведат и 10 валентна ваксина , а вие Им вЕрвайте...
Последни новини