От х:

Днес в x:

Над 600 граничари се събират на I Национална среща- събор в Смолян

 Първата Национална граничарска среща - Събор ще се състои на 30 август в Смолян. 

Тя е посветена на 61 години от създаването на Четвърти Граничен отряд „Полковник Дичо Петров”.  В организацията и подготовката на събитието участват СОСЗР, областната  администрация, община Смолян, ОД „Гранична полиция”, ОД на МВР, 101 Алпийски батальон и  др. Събитието ще бъде открито  на 30 август от 12.00 часа на площад ”България” на Новия център.  След концертната програма е предвидено посещение в Регионалната дирекция на граничната  полиция, която в годините назад е била  Четвърти Граничен отряд „Полк. Дичо Петров” 

От 13.30 ч. , отново на Новия център в родопския град, ще бъде представен театралния спектакъл на РДТ  „Последният пастир”. Ще има и демонстрации от служители на вътрешното министерство, а граничарите ще поднесат венци и цветя пред паметната плоча на затрупаните граничари и служители на „Редки метали” през 1971 г. Събитието е предвидено в часовете от 15,30 до 18.00 часа.

По-късно, отново на Новия център, ще се проведе митинг и концерт на ФА  „Родопа”.

"По време на демокрацията граничарите бяха забравени от всички управляващи, а те са отдали живота си за  България. Няма бивши граничари", коментира капитанът от запаса Никола Чуралски. Идеята да се организира тази национална проява, се е зародила миналата година, когато  по пътя за село Мугла, беше поставена паметната плоча. Там е било мястото, на което са загинали граничари, посочи председателят на СОСЗР полк. о.з. Борис Раков. Той обяви, че се очаква  да присъстват около 600  души, свързани с „Гранични войски”.

"Ще бъде отдадена почит и на тези, които не са вече между живите, защото не трябва да се допуска, граничарите да бъдат забравени", категоричен е полк.Раков.     

 
Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини