От х:

Днес в x:

Смолян изпрати децата от наводнените селища в Северна България

Общината готви 30 легла в помощ на  бедстващите от наводненията

 Община Смолян ще изпрати  30 легла с дюшеци за бедстващите след  наводненията  хора, обяви кметът Николай Мелемов.

„Стотици семейства останаха  без дом и покъщнина, и всяка помощ е от полза за пострадалите“, посочи градоначалникът. Местната власт се включи и в организацията  на свободното време на  гостуващите в Смолян 33 деца от Бяла Слатина.

Малчуганите на възраст от 6  до 18 години, заедно с  четирима ръководители, гостуваха за 10 дни в родопския град по покана на собствениците на хотел „Кипарис алфа“, които осигуриха безплатните нощувки, храна и допълнителни атракции за децата. Вчера децата си тръгнаха от Смолян, а някои от тях признаха, че не искат да се прибират.

Със съдействието на общинските власти бяха осигурени посещение на Регионалния исторически музей, художествената галерия, планетариума, пещерата Ухловица и туристическата атракция „Момчиловата крепост“.

По програма на домакините в Смолян, децата се  возиха  на лифтовете в Пампорово, качиха се до  кулата „Снежанка“, посетиха местността Амзово край Смолян и гледаха 3D кино  в града, повечето от тях- за първи път.

 „Много сме доволни от собствениците на хотела и Общината, които се  погрижиха всеки ден да има разнообразни прояви и положителни емоции за децата. Всички са добронамерени и с големи сърца. Невероятен беше и спектакълът на „Момчилова крепост”. Повечето от децата за първи път са на хотел, гледаха и за първи път 3D кино. Някои, които са на квартира след потопа, не искат да се прибират”, споделиха впечатленията си две от ръководителките на групата Мариета Кирилова и Галина Кутовска.

След унищожителните наводнения, учителките са притеснени  дали нормално ще започне новата учебна година. „С много добри впечатления съм от престоя ми тук. Този град е уникален и има много забележителности”, сподели 11-годишната Камелия. Момичето живее на квартира със семейството си след като домът им е опустошен, а детето не знае дали пак ще имат собствено жилище.

Идеята на собствениците на хотел „Кипарис алфа“ да приемат и да се грижат за малчуганите , намери широка подкрепа и одобрение от смолянчани.

„Решихме да зарадваме децата с една почивка в  Смолян, да се отърсят от преживяното, а в същото време и родителите им да могат по-спокойно да почистват и ремонтират домовете си, коментира благородното начинание на фамилията-хотелиери, собственикът Иван Кисьов.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ch
    chitatel
    0 0
    23:42, 30 авг 2014
    Браво за идеята, дано да има повече последователи!
Последни новини