От х:

Днес в x:

Язовирите под зоркия контрол на нова дирекция

Дирекция „Критична инфраструктура - превенция и контрол" стартира работа от 1 септември. Това обяви шефът на пожарната главен комисар Николай Николов, цитиран от БНР. Новата дирекция ще използва информация от местните комисии за състоянието на язовирите и ще може да разпорежда превантивни мерки, в това число и принудително източване или ремонт.

Контролът на състоянието на язовирите си остава предимно задача на Министерството на околната среда и водите, подчерта Николов. Той припомни, че не така обаче стои въпросът с контрола на дигите и състоянието на речните корита.

Отговорността за речните корита е между кметовете на общини и областните управители.

В Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" ще бъде създадена Национална асоциация на доброволните формирования. Инициативата за това е на доброволци от Варна, София, Велико Търново, Пазарджик.

Главен комисар Николай Николов посочи, че досега са изградени около 105 доброволни формирования с приблизително 2400 члена - доброволци.

„В бедствените ситуации тази година имаше много хора инициативни, желаещи да помогнат. Малко обаче останаха повече от 5-6 дни", коментира той.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини