От х:

Днес в x:

Изселниците идват за вота, билетите за автобуси за Кърджали-разграбени

Билетите за редовните линии са раграбени

Изселниците идват за вота, билетите за автобусите за Кърджали са разграбени, научи Кърджали бг вести. За пореден път нашенци ще дойдат да подкрепят Движението за права и свободи, като съчетаят пътуването с гостуване на близки и познати за Курбан Байрама. Всички билети на транспортните фирми, возещи пътници от Истанбул и Бурса, са резервирани месец по-рано. Проверка на Кърджали бг вести установи, че в обратна посока свободни места има в изобилие.

Автобусите по редовните линии бяха претъпкани и на парламентарните избори през 2013 г. Тогава по 10 коли пристигаха на ден на автогарата в Кърджали. Не се наложи автобусните фирми да пускат извънредни рейсове, както в предходни години. Тази година обаче не е изключено неправителствени организации да подсигурят извънредни коли, както преди години.

ДПС е амбицирано да вземе пет от пет мандата в Девети кърджалийски многомандатен район. За това са му необходими около 62 000 гласа. Резултатът от евровота показа, че без изселнически гласове Движението в Кърджалийско получава 42 475 бюлетини. Ще припомним, че за евровота изселниците нямаха право да гласуват у нас, поради наложено ограничение за уседналост. Нужни са още 20 000 изселнически гласа. В добрите години за Движението само в община Кърджали, за да гласуват, са идвали по 5 000 души.

Сега изселниците ще трябва да компенсират и гласовете на тези жители на региона, които икономическата ситуация прогони на Запад.

Активисти на ДПС от региона са в Турция, за да активират нашенци да се върнат и да гласуват тук. На миналите парламентарни избори през 2013 г. около 80 000 нашенци дадоха вота си в секции в Турция. Поради несъвършенства в Изборния кодекс, сега те няма да могат да ползват преференциалното гласуване. За българските граждани в чужбина няма предвиден отделен многомандатен избирателен район.

За тези избори няма ограничение за уседналост, подчерта председателят на Районната избирателна комисия в Кърджали Беркант Берзат. Всеки, който има регистрация по постоянен адрес в Кърджалийско, може да дойде и да упражни вота си тук. Не очаквам членове на секционни комисии да създават проблеми, категоричен бе Берзат.

Ако ДПС вземе 62 000 гласа то ще получи и петте мандата в Девети кърджалийски многомандатен район. На последните парламентарни избори едва 4000 души дойдоха да гласуват тук. Хората на Доган получиха 46 407 бюлетини. Те стигнаха едва за три мандата.

Основните опоненти от ГЕРБ и БСП взеха съответно 12 729 и 8902 гласа. Те им позволиха да вкарат по един депутат.

При силна изселническа вълна към урните в Кърджалийско на ГЕРБ ще са нужни около 14 000 гласа за да има представител в парламента.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини