От х:

Днес в x:

Защо пубертетът настъпва все по-рано

Пубертетът в наши дни настъпва средно с 5 г. по-рано, отколкото през 1920 г. Виновно за това е затлъстяването, установиха специалисти от университета в Плимут, Великобритания. Те изготвиха доклад, който разкрива тенденциите на нашето време – децата са преждевременно развити. Съвременните момчета, но особено момичетата съзряват по-рано, а вина за това има затлъстяването.

Експертите изчислили, че ако през 1920 г. момичетата получавали първата си менструация средно на 14,6 г., а през 2010 г. – на 10,5 г. Изместването на пубертета не е необичайно - дължи се на естествения ход на човешката еволюция. Специалистите обаче бият тревога, защото физическото развитие на тийнейджърите е твърде бързо и изпреварва умственото им съзряване.

Особено любопитен е изводът на специалистите, че подранилият пубертет е свързан с масовото затлъстяване. Изследвания на хормоните при деца до 15 г. показват, че ако те са били с наднорменото тегло през последните 5 г., това намалява нивото на глобулина, който се свързва с половите хормони. В резултат по-голямо количество от тях остават свободни, а пубертетът започва по-рано.

"Глобулинът се свързва с половите хормони - естроген и андроген. При малките деца нивата му първоначално нарастват, но преди половото съзряване падат. Хормоналните смущения, причинени от наднорменото тегло, съчетани с възпаления, водят до по-ранен пубертет", обясняват изследователите. Тази зависимост се проявява в повечето случаи при момичетата, момчетата не са толкова засегнати.

Ранният пубертет представлява повишен риск за рак и други заболявания. Профилактика на затлъстяването в детска възраст може да помогне за решаване на проблема. Само че много родители се радват на пухкавите малчугани, вместо да са загрижени. Не вземат мерки, а дори насърчават затлъстяването.

Източник: bolenzdrav.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини