От х:

Днес в x:

Експериментът Holometer: Дали светът е триизмерна холограма

Според една от теориите на учените, всичко, което виждаме около нас, е просто... триизмерна холограма. Тази идея получава все повече косвени потвърждения в последните години.

Съгласно теорията, всичката информация във Вселената е закодирана в малки двуизмерни „пакети“, а третото измерение е просто илюзия, холограма, създадена чрез взаимодействие на времето с пространството.

http://holometer.fnal.gov/

Ако това предположение се окаже вярно, всички знания за околния свят ще се обърнат „нагоре с краката“. За да проверят, дали това наистина е така, специалисти от научната лаборатория Fermilab към американското Министерство на енергетиката стартираха уникален експеримент с название Holometer, съобщава Dailytechinfo.org.

„Събираме се, за да изясним явява ли се пространствено-времевия континуум квантова система, подобно на материята. Ако по време на експеримента успеем да открием нещо такова, то това ще преобърне наопаки всички теории за времето и пространството, които съществуват и са се смятали за истина в продължение на години“, коментира Крейг Хоган, директор на Center for Particle Astrophysics към Fermilab.

Квантовата теория предполага, че във всеки момент може да получим точна информация за местоположението и скоростта на всяка субатомна частица, дори намираща се в най-ниско енергийно състояние. В състояние на температура, близка до абсолютната нула, материята продължава да се колебае и тези колебания се наричат квантови вълни. Ако пространствено-времевия континуум се явява такава квантова система, каквато е материята, в нея също може да се наблюдават такива колебания на квантовите вълни. Точно тези колебания пречат на учените да получат точна информация за положението на частиците.

За да бъде решен този проблем, учените са създали устройство, наречено Holometer. То представлява холографски интерферометър, един от най-чувствителните инструменти, предназначени за регистрация и измерване на параметрите на квантовите колебания в пространството.

Към момента устройството все още не работи на пълни мощности, но в бъдеще те ще бъдат достигнати. Основна цел на изследователите ще бъде чрез Holometerда открият някакви фундаментални закономерности, имащи отношение към пространствено-времевия континуум.

„Това е много важен момент от областта на физиката. При положителни резултати от нашите експерименти може да извършим революция и да открием съвършено нови хоризонти в изучаването на всичко, което ни заобикаля“, допълва Арон Чоу, учен-физик от лабораторията Fermilab.

 
Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини