От х:

Днес в x:

Инвеститори от Чорлу наемат 1000 души в Млада гвардия

Халетата на бившата Млада гвардия ще приютят 1000 работници


Инвеститори от турския град Чорлу са закупили бившите халета на Млада Гвардия и подготвят огромен завод за производство на синтетични влакна. В помещенията върви паралелен ремонт и доставка на машини и оборудване за текстилното производство, коeто по намерението на вложителите трябва да e на 3 смени, в денонощен цикъл. По важното е, че според намеренията на инвеститорите до края на 2015 година трябва да бъдат наети не по-малко от 1000 /хиляда/ души, което автоматично ще го превърне в най-големия работодател в Хасково. Наемането на служители и работници вече е започнало, научи Haskovo.net. Към момента има персонал от около 70 души, но непрекъснато се наемат още хора. В хасковското бюро по труда през последната седмица например са заявени 15 оператори на текстилни машини, 2 електротехника, 4 опаковчици, 1 технически секретар с познания по турски и английски език, 1 специалист внос-износ и 1 отговорник на склад. Към момента наетите минават ускорен курс на обучение и тестване на машините, които се доставят непрекъснато от чужбина. По неофициална информация стартовата заплата на работниците ще е между 600 и 700 лв, но шефовете уточнили, че ако някой се справя добре, още първия месец възнаграждението му ще бъде увеличено.

Собственик на бъдещата фабрика е фирма „Си Енд Си Текстайлс“ ЕООД. Неин управител е дамата Айше Илкнур Челикйълмаз. Фирмата е еднолична собственост на турския текстилен гигант „Еуротекст Текстил Тиджарет Лимитид Ширкети“, базиран около град Чорлу. Според запознати с турския бизнес фабриката там била на площ около 40 декара и давала работа на хиляди. В Хасково делата на турците движел някой си г-н Емин /дори и вече наетите служители не знаеха първото му име/. В момента се бил върнал в Турция след като дори прежалил Шекер Байрама в Хасково, докато търсел хора. Чакали го пак идната седмица.

По наша информация сделката за придобиване на собствеността е в размер на милиони евро и е сключена в началото на тази година. Инвестицията се очертава като най-голямата в хасковския регион, превъзхождаща в пъти тази в Минерални бани, където пак турски бизнесмени сторят СПА-комплекс за 2.5 млн евро. По неофициална информация обаче хасковската сделка е пазена в тайна по изрично настояване на турските инвеститори.

Повод да обърнем внимание на начинанието на комшиите са обявените днес от Агенцията по заетостта рекордно ниски нива на безработицата в Хасково - 8.9 % при средни за страната около 12 %. Нива под 9 % безработица в Хасково не е имало поне от 6-7 години, признаха от Агенцията. Бъдещия текстилен гигант обаче има само част от заслугата. Много са наети сезонно в предприятията от тютюневата промишленост, които сега обработват ударно закупения през пролетта тютюн. Значителен брой хасковлии пък били ангажирани на Черноморието, като резултат от организираната от бюрото по труда борса в началото на май. Съживилият се трудов пазар пък ударно търси работници в строителната, металообработващата хранителната промишленост. Има и голям глад за шофьори.

Лидер по безработица продължава да е Тополовград с 24.9 %, който вече трети месец отнема дългогодишната палма на първенството от най-засегнатите от липса на поминък общини в региона - Маджарово и Симеоновград.

Тенденцията към намаляването на безработицата се очаква да продължи. За следващият месец Торовия гигант Неохим е обявил 150 нови работни места.

Г.Христов

Част от текстилната апаратура вече е доставена и текат тестове
Същевременно продължават и ремонтните работи
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    До
    до Гергана
    6 0
    22:49, 30 авг 2014
    "Рибата се вмирисва от главата"-казано е от народа.Гледат крадците и разбойниците в НС и се учат.Така възпитаха младото поколение.Да се пъчи и вдига глава - самочувствие без покритие.На това научиха децата ни.Това гледат на това се учат.Много ,много жалко.Рано или късно ще дойде и техния ред.
  • 2
    Ин
    инженер-химик
    6 -1
    22:52, 30 авг 2014
    Да,аз съм инженер-химик ,точно по тази специалност,по която ще произвеждат продукцията в новия завод.Към тези ,които,не виждат нищо светло,освен черния цвят във всичко,ще се обърна със следната информация-заводите в гр.Свищов и Видин произвеждаха точно тези влакна и по-нататък от тях се произвеждаха всички текстилни тъкани,които бяха основен материал за шивашките предприятия в България,включително и "Жеко Димитров"в Хасково.Доста от специалистите в този комбинат завършиха тази специалност в София на времето.Жалко,че всички вече са на възраст,иначе и аз и те щяхме да сме взети на работа като квалифицирани специалисти, не да стоим без работа,защото закриването на всички тези заводи,ликвидира всички нас като такива,и разпиля децата ни ,също със образование и познания,немили-недраги по чужбините,да се кланят там на чуждите работодатели,и да им работят на безценица,било в Европа,Америка или някъде другаде.А в България всичко се ликвидира за да има евтина и квалифицирана работна ръка за чужденците.А вие ,дето не виждате по-далече от собствения си мироглед,тоест от носа си ,плюйте и храчете по всичко хубаво,явно ,че от това се зареждате.Бъдете живи и здрави,без вас Haskovo.NET щеше да е скучен........
  • 3
    Дг
    ДГ
    3 -2
    07:39, 31 авг 2014
    Едни такива взеха преди години и пек- димитровград- елате сега да видите какво е останало от него!а вие мечтаете за заплати!и шиенето ще е толкова. Просто политика- да се изкупува всичко в българия от турците и да се оставя да рухне.жалко!!!
    • *
      *
      0 -1
      13:11, 1 сеп 2014
      Ситуацията с ПЕК е малко по различна.Тук ако прочетеш внимателно,ще разбереш че от полуразрушено предприятие се прави нов и модерен завод.Не вярвам някой да си мята парите напразно, за да може след време завода да се продаде на безценица
  • 4
    25
    2552
    2 -4
    10:32, 31 авг 2014
    Ogin lisi jar li si neznam ama znam edno nema6 puknat gro6 za hlab ne sin kadina ako ima6 sestra dovedi da i pokaja mij ne se nay4ihte na kultura zatova ste na tova deredje az imam rabota i v birzinata moje da sim propusnal ama ti bokluk ti kakvo dirji6 ne se zaeme6 s ne6to ami pi6e6 gluposti az sim zaet da davam rabota na takiva kato teb da ne geberdasat ot glad gledai da ne se opari6 ne si igrai s ogina tipak
    • 88
      88
      2 0
      23:07, 3 сеп 2014
      Eй тъпа кадъна,не се научи да пишеш правилно,а пишеш така както говориш,а говориш с **** си.
  • 5
    Са
    Самолета
    0 0
    17:40, 11 мар 2019
    Турска му работа
Последни новини