От х:

Днес в x:

Учениците не понасят цветарки, не познават Смирненски

Добрите ученици стоят до прозореца вляво

Смирненски не понесе на хасковските зрелостници, още по-малко стихотворението му „Цветарка“. То се падна на днешната поправителна матура по български език и литература, която се проведе в Езиковата гимназия в Хасково. Там трябваше да се явят близо 130 местни момчета и момичета, които се провалиха на редовните изпити през май. Опитът им за реванш с българския език и литературата обаче ги срещна лице в лице с бившия бард на пролетариата. Как им е понесла срещата си пролича с факта, че още на първата допустима минута за излизане от изпита след 10 h, десетки зрелостници се изнизаха от школото. Никой не заяви в прав текст, че не e направил нищо, но през зъби смотолевиха че „тоя“ ги провалил. Повечето се надяваха да се оправят само с 40-те тестови въпроса, които съставляват втората част от изпита. Максималния сбор точки е 100, като есето по Цветарката дава повече от една трета. Никой обаче не го щеше – някои по идеологически причини „що ни занимават с тоя комунист?!“, други по чисто пректически- „Кой пък беше този?“ Вторите бяха мнозинство, първите пък по-крайни. Сложиха кръст и на прочие замесени с червената идея автори, дори и на известни като Вапцаров и двамата Веселиновци - Ханчев и Андреев.


Масовият отлив на кандидат-зрелостници имаше страничен, но и положителен ефект – учениците не се втурнаха да преписват. Вероятно са преценили, че няма смисъл. Няма нито един заловен преписвач /подсказвач/ и поне според квесторите всичко е минало мирно и тихо, потвърдиха и от РИО Хасково. Резултатите от матурата по БЕЛ ще станат ясни на 12-ти септември.

Утре предстои втората задължителна матура, която е по свободно избираем предмет. Тя ще се проведе пак в Езиковата но и в ПГЛП. Причината е, че се явяват повече ученици. Така например само по география изпокъсаните през май са 113, а по биология 103. Още 50-тина са разхвърляни по другите от 8-те избираеми предмета.

Г.Христов

Зрелостниците излязоха от днешните матури по-бързо отколкото влязоха
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини