От х:

Днес в x:

Щатски осиновители спасяват сираче с церебрална парализа

Щатско семейство е в напреднал процес по осиновяване на 7 годишно сираче от Хасковско, като е въпрос само на още няколко срещи, за да се финализира процедурата, научи Haskovo.net. Детенцето тази година трябвало да тръгне на училище, като щяло да бъде обучавано по изискванията за деца със СОП /Специални образователни потребности/. Причината е, че момиченцето има начален стадий на детска церебрална парализа (ДЦП). Наскоро то е било изведено от дома за медикосоциални грижи в Стара Загора и предстояло да бъде настанено в Дом за деца с лека умствена изостаналост. За негово щастие е харесано от американско семейство на средна възраст, което зърнало малката Мария* в международния регистър за осиновяване. Процедурата се движи от българското министерство на правосъдието.

 

По вътрешна информация американците първоначално са били стъписани от диагнозите на детето. Освен ДЦП те включвали и съпътстващо заболяване, изразяващо се в тикове по лицето и усилващ се тремор по ръцете. По-късно обаче на българските социални служби било заявено, че в САЩ се лекува всичко. Затова болните деца не ги притеснявали. Стигало само момиченцето да ги хареса. Което се случило.

 

Това ще бъде второто щатско осиновяване на хасковлийче през последните 2 години и половина. Преди това 10-годишно дете от дом „Асен Златаров“ попадна в американско семейство от Пенсилвания.

 

Заради ударното осиновяване и извеждане на сирачета хасковските домове са паднали до най-ниския брой възпитаници за последните 5 години. Така например най-трудния за осиновявания дом - „Асен Златаров“, където децата са големи и невинаги желани за професионални семейства или осиновители, вече е с едва 30 възпитаници при капацитет 45. Домът за медико социални грижи под Руската гимназия пък е наполовина на капацитета си от 60 деца.

 

69 семейства в областта обгрижват сирачета като професионални родители, но записаните са 95. За да удовлетвори гладът за деца, хасковската социална служба започва процедури със старозагорски сирачета. 8 от тях вече са настанени по семейства в Хасковско.

 

Г.Христов

 

* Името на детето е променено

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини