От х:

Днес в x:

”Ислямска държава” получава по $3 млн. дневно от петрол

"Ислямска държава", която завзе райони от Сирия и Ирак, получава $3 млн. дневно от нелегални продажби на петрол, изчисли телевизия "Ал Арабия".
В резултат от военните си успехи през юни самопровъзгласилият се халифат прибави четири неголеми петролни полета от Северен Ирак към находищата, които контролира в Източна Сирия, и успява да пласира продукцията им, добавя медията, цитирана от Интерфакс и БНР.

Участието в подобни търговски операции заплашва купувачите със санкции от международната общност.

Търговията обаче продължава, тъй като ислямистите продават петрола от два до четири пъти по-евтино от легалните цени.

Правителството на Холандия реши вчера да отпусне 6,5 милиона евро помощ за населението в Северен Ирак, предаде ИТАР-ТАСС.

Министърът на външната търговия и сътрудничество за развитие Лилиане Плоумен каза, че 1,5 млн. евро ще бъда изразходвани за обезвреждането на мини и обезопасяването на територии, минирани от групировката "Ислямска държава".

"Сапьорски дейности ще бъдат извършвани от британски и белгийски експерти", уточни тя.

Останалите 5 милиона ще бъда предоставени на Червения кръст за покупката на одеала, вода, храни и медицинско обслужване на най-уязвимите иракчани в районите, където оперират ислямистите.

Също вчера парламентът на Дания одобри предложението на правителството да бъде предоставен военнотранспортен самолет "Це-130 Херкулес" за доставката на леко въоръжение и боеприпаси на правителствените и кюрдските сили, които се сражават в Северен Ирак с "Ислямска държава".

Предвидено е днес самолетът заедно с 50 датски войници да излети за Кипър, където е базата на международната коалиция за противодействие на радикалната групировка.
Датското правителство реши да отпусне 15 милиона крони (2,7 млн. долара) хуманитарна помощ за бежанците от Северен Ирак.

Германският канцлер Ангела Меркел окачестви действията на „Ислямска държава” като „геноцид”.

„Това, което се случва в Ирак е ужасно варварство. Можем да говорим за геноцид, извършван там”, заяви тя и призова Германия да въоръжи кюрдите в Северен Ирак за борба срещу екстремистите.

Германия обсъжда със САЩ и други международни партньори възможни военни действия срещу ИД в Сирия, но няма да участва в никакви военни действия там, предаде вчера Ройтерс, като се позова на говорител на министерството на външните работи.

САЩ обаче започнаха да мобилизират широка коалиция от съюзници зад потенциални американски военни действия в Сирия и се готвят да увеличат въздушните удари в Северен Ирак, заявиха правителствени длъжностни лица, цитирани от "Ню Йорк таймс".

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини