От х:

Днес в x:

Астрономи откриха вода извън Слънчевата система

Астрономи обявиха, че вероятно са открили за пръв път водни облаци извън Слънчевата система. Откритието е направено на кафяво джудже, което се намира на разстояние 7,3 светлинни години от Земята. Масата му е 10 пъти по-голяма от тази на Юпитер, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Ако се окаже вярно, наблюдението може да е важна стъпка към откриване на обитаеми планети като нашата в бъдеще.

Новината бе оповестена от учени под ръководството на Жаклин Фахърти от института Карнеги във Вашингтон.

Въпросният обект е най-студеното кафяво джудже, откривано някога - WISE J0855-0714. Температурите там са между минус 48 градуса и минус 13 градуса Целзий.

За да направят откритието, учените комбинирали 151 снимки на обекта в близкия инфрачервен диапазон, като използвали 6,5-метровия телескоп "Магелан-Бааде" в Чили. Снимките разкрили, че цветът на този газов гигант съвпада с моделите за кафяво джудже с облаци воден лед в атмосферата му.

Макар водни пари да са били забелязани на екзопланети и преди, за пръв път водни облаци са открити извън Слънчевата система. Смята се, че половината от този обект е затъмнена от облаци, а това го прави подобен на Земята.

Единствените известни водни облаци в Слънчевата система са на Земята и Марс. Колкото до планетите гиганти като Юпитер и Сатурн, предполага се, че под облаците от заледен амоняк, които ги обгръщат, е възможно да има водни облаци.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини