От х:

Днес в x:

Костов: Иде критична ситуация между 27 ноември и 20 декември

Банковата система е в критична ситуация. БНБ не може да я овладее и чака следващия парламент и кабинет, обяви Иван Костов и прогнозира тежка криза преди Коледа.
В сутрешния блок на bTV бившият премиер и лидер на ДСБ каза, че КТБ може да бъде лесно рекапитализирана с увеличение на капитала и декларира, че има план за оздравяването й.

„Знаем как може да се възстанови ликвидният баланс, така че банката да посрещне натиска на клиентите си и да отвори вратите си на 15 октомври. Да се обясни обаче едно решение, до което не могат да достигнат всички експерти дотук, не е толкова проста работа”, каза Костов в отговор на въпрос какъв план точно предлага.

Той добави, че според него няма такава дупка от 5 млрд. в КТБ.

"Ако прокуратурата иска или определени кръгове искат да обвинят определени лица за това, че са нанесли щети, фалирайки банката, това означава да изхвърлят бебето заедно с мръсната вода”, коментира Костов и се закани, че публично ще назове тези лица.

По думите му, ако има инвеститор с 1 милиард, то КТБ може да се спаси без участието на БНБ и правителството.

"Цели институции са виновни за това, че са позволили да се стигне дотук. Много ми се иска тези рискове, за които предупреждавам сега, да не се сбъднат. Лесно е да бъдат предотвратени сега. Страната ще бъде в критична ситуация между 27 ноември и 20 декември. Точно преди Коледа ще бъде тежък момент за всички тези, които си мислят, че пусната по улея шейна ще стигне до финала. Ама няма да стигне, точно тогава ще изхвърчи", загатна Иван Костов.

Той добави, че ако в БНБ не знаят решението, трябва да питат. В отговор на въпрос защо точно към него трябва да се обърнат, той заяви, че в ръцете му са загинали 14 банки и знае как са разграбвани след това. И подчерта, че е успял да оздрави няколко банки, които са били приватизирани и сега са гръбнакът на банковата система.

Според него въпросът кой има пари в КТБ е болшевишки и полпотовски и иска да изкара виновни хората, които са вложили парите си в банката.

"Казва им се, едва ли не, че няма държава и трябва да се оправят сами. Хората, които са вложили парите си, ще бъдат ограбени. С тях трябва да се говори състрадателно и с разбиране", добави емоционално бившият премиер, за когото се разбра, че членове на семейството му имат пари в КТБ.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини