От х:

Днес в x:

Ексминистър разрешил на офшорка лифт в Национален парк Пирин

Бившият министър на околната среда Станислав Анастасов (ДПС) е подписал документ, който позволява на офшорна фирма да изгради нов лифт в Национален парк Пирин.

Това обявиха от Коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България". Според еколозите решението дава сервитутно право върху 33 дка и право на строеж за нов 6-седалков лифт на мястото на 3-седалковия лифт от Шилигарника до връх Тодорка в ски зона Банско.

Александър Дунчев от организацията Световен фонд за дивата природа обясни пред БНР:  "Този лифт като много други съоръжения, изградени през 80-те години, е бил разрешен без вещни права. Офшорната компания закупила лифта като скрап, като старо желязо, което все още функционира. Разбира се, единственият начин да остане там и на негово място да бъде построен, е при разрешаването на новото съоръжение държавата да учреди някакво вечно право за новото съоръжение". По думите му на практика се признава едно несъществуващо право на строеж върху националния прак в полза на офшорната компания, като това е завоалирано документално.

Разследване на екозолите установило, че това е било също неправомерно.  

"Тъй като територията, която така или иначе вече е предоставена чрез концесията на концесионера "Юролем", а пък лифтът е нямал вечни права и право на строеж до настоящия момент и с този акт  всъщност се узаконява един незаконен лифт и неговата подмяна в още по-голямо съоръжение", поясни Дунчев.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини