От х:

Днес в x:

Константинов видя грешка в разпределянето на мандатите

Публикуваната в Изборния кодекс методика за определяне на изборните резултати при избори на народни представите е грешна. Това съобщи членът на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори (ГБСПИ) проф. Михаил Константинов по време на първото заседание на борда, предаде БТА.

"Миналата година методиката беше на ЦИК и тя съдържаше две фундаментални грешки, които за щастие не се задействаха", отбеляза Константинов.

Той допълни, че тези грешки влизат в сила само при определено разпределение на гласовете и посочи, че впоследствие едната е била отстранена.

"По неизвестни за мен причини не отстраниха втората и сега законовият текст е дълбоко сбъркан", каза още професорът.

Константинов поясни, че на национално ниво ще е ясно коя партия колко мандата получава в парламента. Възможно е обаче при определени обстоятелства да не се изяснява по колко мандата взима всяка партия от всеки район. Според него вероятността това да се случи е 25%.

Константинов предложи сред първите неща, които бордът да свърши, да е препоръка в това отношение.

"Ще бъде късно да изчакаме методиката да гръмне и да предизвикаме съмнение в изборния процес", заяви той.

Проектът на правилата за работа на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори към служебното правителство предвижда неговите заседания да бъдат всяка седмица в понеделник. Това не изключва да има и извънредни заседания при необходимост, съобщи проф. Емилия Друмева, съветник по изборните въпроси на служебния премиер Георги Близнашки и член на Обществения съвет към ЦИК.

Следващото заседание ще бъде на 1 септември, като сред темите ще бъдат избирателните списъци, формиране на избирателните секции и информационно-разяснителната кампания.

Представител на НПО поиска бордът да има осем заседания, като последното да е в петък преди изборите, а не пет, колкото биха били, ако има заседания по веднъж на седмица.

Друмева съобщи още, че ще има стенограма от всяко заседание, която ще бъде публикувана на интернет страницата на МС в рубриката "Изборен борд".

По думите на Друмева в проекта на правила за работата на органа се отразява разбирането на същността на борда като тяло с експертно-консултативни функции.

"В него членове са представители на НПО с опит и експертиза в изборите. Организациите са били регистрирани като наблюдатели на предходните избори за ЕП. Според правилата се предвижда възможност за членството и на други НПО, които сега се регистрират като наблюдатели за предстоящите избори, поканени са и експерти в изборните процедури, млади учени и студенти. Участието в борда е доброволно и безвъзмездно", допълни Друмева.

Георги Близнашки обясни при откриването на работата на борда, че представители на близо 40 НПО са поканени за участие в него.
Той призова към повишена бдителност.

"Всички критики и препоръки, които ще се отправят от изборния борд, незабавно ще се разгледат от официалните институции", заяви премиерът.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини