От х:

Днес в x:

Слънчасахме и без рекорд – 25 окапаха по улиците

Припадналата жена до читалище Заря е имала проблеми с кръвното


27-ми август ни спести рекордните си температури, но не спести на хасковлии проблеми с жегата. Възрастна жена припадна още преди 12 часа на пъпа на града, в близост до читалище Заря. На жената й прилошало, докато върви, въпреки че в този момент минавала под сенките на все още оцелелите дървета по хасковския център, в пространството между библиотеката и читалището. Линейка на хасковския ЦСМП се отзова на подадения сигнал и оказа първа помощ на жената. Вероятната причина за припадъка е спаднало кръвно в жегите.

Общо 25-ма в Хасковско окапаха по улиците заради топлото, въпреки че то остана сравнително далеч от кошмарните 36-38 градуса от средата на август. Към 15 часа днес хасковската синоптична станция измери дневния пик, който се оказа 32.6 градуса. Рекордът от 1948-ма година бе 36.2 по Целзий.

Дори и при тази температура обаче може да се стигне до срив, защото всичко над 30-те води до бързо обезводняване на организма, предупреждават лекари. Особено уязвими са хората с хронични и сърдечно-съдови заболявания, включително и такива с колебания в кръвното. Като превантивна мярка се препоръчва обичайната норма от литър и половина вода на ден да бъде удвоена. Пак с изключение за хипертониците. Ако се наливат с много вода, могат да си докарат сърдечна недостатъчност.

Колкото и да ни се ще, бирата и всичко с газировка не заменя ефекта на водата, дори да е в същото, че и в по-голямо количество. Алкохол, дори и лайт, дехидратира организма, а от подсладителите в безалкохолното само ни се пие още. Противно на общоприетото мнение, за предпочитане е в жегите да консумираме повече сол. Заедно с потта, респективно водата, от организма си отиват и солите.

Г. Христов

Линейките бяха викани 25 пъти за деня
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини