От х:

Днес в x:

3 от 5 проверени асансьора в Хасково - потенциални убийци

Един от запечатаните асансьори на Видин, който си работи и след запечатването

3 асансьора които са потенциални убийци, бяха запечатани от Държавната агенция по технически надзор, която днес инспектираше хасковските елеватори. Куриозното е, че инспекторите успяха да проверят само 5 подемника и се наложи да запечата три от тях. Единият от асансьорите бил с повредена фрикционна шайба. Това е особено опасно, защото тя задвижва носещите въжета, изясни Димитър Михайлов, началник на Надзора за Южна България. Според него запечатването на асансьора в подобна ситуация е без алтернатива. Другите два подемника пък не били минали технически преглед, въпреки че той се изисква само веднъж на три години. Това предполага солидно износване, не напразно на единия също е повредена фрикционната шайба, допълни Михайлов. Припомняме, че трагедията в София от 19-ти август при която след пропадане от 9-я етаж загина жена, а друга изпадна в кома, бе именно заради силно износени елементи по системата и вследствие на това скъсване на въжетата на асансьора.

Трите опасни асансьори се намирали в съседните блокове 13 и 15 по улица Видин, уточниха от Техническия надзор. В големите 8-етажници живеят близо 200 хасковски семейства. Въпреки че животът и здравето им са застрашени, живущите не приеха добре новината, че ще трябва да се качват по стълбите. Нещо повече, въпреки че според Техническия надзор асансьорите са запечатани, те продължаваха да си се движат спокойно час след като инспекторите си бяха отишли. „Видинци“ настояваха, че подемниците им са „у ред“ и били проверявани редовно. Никой обаче не можа да се сети кога за последно са виждали техници. Няма и как това да е станало, понеже според документацията на поддържащата фирма елеваторите не са профилактирани, нито ремонтирани. Фирмата е с предписания за незабавно отстраняване на дефектите. Ще бъде санкционирана за всяко отделно нарушение с до 2000 лв.

Опитът да бъдат обследвани повече от хасковските асансьори се натъкна на волния или неволен саботаж на поддържащите ги фирми. По процедура пловдивският екип на техническия надзор извършва внезапна проверка в произволно избран блок. После се вика фирмата за поддръжка, която трябва да предостави документите за експлоатация, извършени проверки и ремонти и да пусне инспекторите в машинното. Фирмите обаче демонстрираха грандиозно мотане. Още на първия проверен блок в хасковския център техниците по поддръжката дойдоха с 40 минутно закъснение. По-нататък забавянията са отскачали по цял час, отделно от това не всички документи са били в наличност. Проблем възникнал и заради факта, че в работния ден повечето от домоуправителите, които също имат ключове за машинното, не са били в къщи.

Г.Христов

Асансьорите в блоковете наистина изглеждат като руини
Вратата на втория асансьор малко "запецвала" но иначе си бил "харен" твърдят живущите
Трите елеватора са в съседните блокове 11-13 и в 15

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини