От х:

Днес в x:

5,5 млн. лв пазят Бисер от нов потоп

бай Петър показва къде е дарената земя за пречиствателната станция

Дългоочакваното начало на канализацията на с. Бисер е на стартовата права. На официалният сайт на община Харманли днес беше обявена обществената поръчка за избор на изпълнител. Тя е за малко над 5, 5 млн.лева.

Проектът е по линия на Програмата за развитие на селските райони.

Преди две години и половина високата вълна, която проби стената на яз. Иваново, опустоши 70 % от село Бисер и отне човешки животи. Ефектът беше подсилен и от лошата, липсваща на места, канализация в Бисер.

Обявената обществена поръчка е за първият етап на проекта - изцяло проектиране на канализационна мрежа в застроената част на селото.

По време на изпълнението на този етап ще бъдат прокарани 2 главни колектора с обща дължина 2183 м., ще има и 34 второстепенни канализационни клона с обща дължина 6 330 м. Канализационна помпена станция с една работна и резервна потопени помпа, преминаване на канализационни клонове под р. Бисерска и съществуващи стоманобетонни водостоци, реконструкция на водопроводната мрежа. Предвижда се още пречиствателно съоръжение за природни води, както и за питейната вода. Нейното място ще е в местността „Киризлика“. Теренът от половин декар е дарение за община Харманли от бившия зам.-треньор на националния отбор по самбо Петър Мишков, който е кореняк бисерчанин. Мъжът разписа документите 9 месеца след бедствието, още щом се заговори за проекта.

Срокът, в който общината чака офертите за изпълнението на проекта, е 19 септември. Четири дни след това ще бъде отварянето им.

Според документацията по проекта с. Бисер трябва да има съответните съоръжения и канализация 200 дни след започването на същинската работа на терен.

Обявяването на обществената поръчка от община Харманли днес съвпадна и с правителственото решение за „зелена светлина „ на проекта.

На редовното си заседание в сряда МС разреши да бъде учредено ограничено вещно право – право на прокарване, в полза на община Харманли, върху поземлени имоти – публична държавна собственост. Така решението на кабинета създаде условия общината да изгради три обекта от ВиК-инфраструктурата – отвеждащ и довеждащ колектор, както и дъждоотливен канал.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини