От х:

Днес в x:

Изписаха Кирчо от болницата, следва настаняване в Радовец

Кирчо Стоянов напуска хирургия след почти 20 дневен престой там

Бездомникът с отеклите крака Кирчо Стоянов днес бе изписан от хасковското хирургично отделение, според лекарите - напълно излекуван и стабилизиран. Това бе условието, за да може Киро Лъва да бъде настанен в социален дом, където ще се грижат за него. По-рано през месеца лекарите дадоха мнение, че проблемите на бездомника, изразяващи се в чудовищно отекли и възпалени крака, са породени от глад. Именно заради липса на храна били и сърдечните проблеми, заради които Кирчо задържал течност, от която се подували крайниците му. Мнението на заклелите се в Хипократ е, че с редовно хранене и превръзки проблемът ще отшуми от само себе си. Социалните пък се зарекоха, че веднага след това ще намерят постоянен дом за бездомника.

Днес този ден дойде. Силно отслабнал и с все още поотекли крака, но видимо стабилизиран, Кирчо бе изведен с количка от Хирургия и настанен в колата на социалните. 52-годишният мъж който в началото на месеца агонизираше на пейка в двора на болницата, сега поне може да говори смислено, макар да се движи едва-едва. Наложи се двама социални да го вкарат на ръце в автомобила, който ще го откара до дома в Радовец, Тополовградско. Заповедта за настаняване дошла в средата на миналата седмица, разясни началникът на Регионалната служба Стефан Манахилов. В Радовец било препълнено, със 75 настанени, но Манахилов успял да уреди спешното приемане и на Кирчо, заради убеждението му, че без адекватни грижи човечецът ще угасне като свещичка. Първоначално идеята му била за настаняване в Карнобат, където е по-скоро център от семеен тип с доста по-добри битови условия, но се оказало че в ТЕЛК-овото решение на Киро Лъва било посочено психическо заболяване - дисоциативно разстройство на личността. А в Карнобат се настанявали само умствено изостанали. Затова Радовец бил единствената опция, поне докато експертното решение не се промени.

Оказа се, че случаят е съпътстван и с други документални неуредици - Киро загубил личната си карта. Затова следващата спирка бе Паспортна служба Хасково, където да бъдат изкарани нови документи за самоличност. Следва рейд до пощата за взимане на мижавата пенсия на мъжа. Кирил се „радва“ само на 125 лв. помощ от държавата. За да се закърпят необходимостта от пари, от социалните спешно отпуснали еднократна помощ в размер на 300 лв, която би трябвало да покрие поне първоначалните разходи. И лекари, и социални се надяват днешният епизод от „непознатото и нелицеприятно Хасково“ да е последен, поне що се отнася до филма на Киро Лъва. Неговата трагична развръзка започва през февруари 2011-та година, когато автобусен шофьор намира полумъртвия мъж, захвърлен на междуселищен път и подава сигнал до спешните служби. Оттогава е първия престой на Кирчо в хасковската Хирургия, впоследствие визитите му нарастват на 5 без последната. Тя дойде след много подобна ситуация. На 8 август читателски сигнал ни уведоми, че в двора на хасковската болница умира мъж и никой не се интересува от него. Оказа се че това е Кирчо и той лежи на пейка там поне от вторник същата седмица / преди Haskovo.net да го открие в петък следобед/, като всеки следващ ден краката му почернявали и отичали все повече, до състояние от тях да излизат червеи. Разгласяването на случая даде импулс на институциите да си влязат в правомощията - болницата го настани в Хирургията, а социалните започнаха да му търсят дом. 20 дни по-късно развръзката, ако не щастлива е поне оптимистична – Киро все пак е жив и с някакво бъдеще, което изглеждаше немислимо в късния следобед на 8 август /виж последната снимка/.

Бездомници с дом

Макар че хасковските несретници се именуват бездомници, се оказва, че почти всички имат домове и живи роднини, които не могат или не искат да се грижат за тях. Подобен бе случая с „партизанина“ Христо Орлинов от Въгларово, който живее в землянки в двора на болницата, подобно е положението и с Киро Лъва. Човекът има майка и сестра в Стара Загора, които не искат, но и не могат да се грижат за него. Самите те се препитавали от кошовете за боклук, уточниха издирилите ги социалните. Кирчо имал и баща в тополовградското село Капитан Петко Войвода, който живеел в собствена къща. В нея обаче Лъва не е влизал от повече от 20 години. Баща му отдавна бил разведен с майка му и вероятно негативните отношения между родителите са се пренесли и върху детето им.

Г. Христов

Поемат го социалните
Силно отслабналия мъж бе вкаран на ръце в колата
Следва настаняване в Радовец по заповед от социалните
Историята на Киро Лъва започна от март 2011-та година
До последния епизод на 8-ми август тази година
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини