От х:

Днес в x:

По-малко грозде тази година, поскъпва ракията

Започна гроздоберът, реколтата обаче е с близо една трета по-слаба от миналогодишната, информира Нова телевизия.

Ако миналата година лозарите се оплакваха от липсата на пазар и ниски изкупни цени, то тази година за тях се оказа още по-тежка. Многото дъждове и градушки унищожиха голяма част от реколтата. А прекомерната влага доведе и до много вредители- като маната, която унищожи не само листата на лозята, но и гроздовете.

За това прогнозата в началото на кампанията е за по-малки добиви от декар - средно с около 20% и за по-високи цени на гроздето, информира Нова телевизия.

По-малкото грозде означава и по-малко вино и ракия. Земеделският министър Васил Грудев обеща държавна компенсация за лозарите, информира Нова телевизия. Той обясни: "Там където имаме напълно пропаднали площи земеделците ще бъдат обезщетени. Там, където обаче имаме недобро качество, там където има частично пропаднали площи, там нямаме механизъм да компенсираме нашите стопани”.

Ако държавата не помогне, по-малките производителите се заканват догодина да изоставят лозята. От бранша предупредиха, че по-малкото грозде тази година ще доведе до поскъпване на ракията. Прогнозите са за повишение на цените им средно с около 10%.

 
Източник: novanews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини