От х:

Днес в x:

Още една мистериозна смърт на животно в столичния зоопарк

Бебе козирог е поредната мистериозна жертва в столичния зоопарк, съобщава бТВ. Животното е починало внезапно тази сутрин, отново при неизяснени обстоятелства.

От вчера зоологическата градина е под карантина, след като камила, як и три гаура бяха намерени мъртви в рамките само на няколко дни.

Козирогът е бил едва на два месеца, не е проявявал никакви симптоми на заболяване и е обитавал клетка в близост до тези на другите починали животни. Аутопсията не е показала нищо.  Взети са кръвни проби, които предстои да се изследват.

Междувременно от Българската агенциа за безопасност на храните (БАБХ) съобщиха, че резултатите от лабораторните проби отхвърлят заболяването „син език" да е причинител на смъртността в Зоологическата градина София.

След подаден сигнал за повишена смъртност на животни в столичния зоопарк, служители към Областна дирекция по безопасност на храните, София-град веднага извършиха проверка на място.

Взети са всички необходими професионални мерки, за установяване на причинителя. Починалите животни са 3 гаура, 2 яка, козирог и камила, уточняват още от БАБХ. Изпратени са органи за вирусологично, бактериологично и токсикологично изследване в Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт "Проф. д-р Г. Павлов" (НДНИВМИ) към БАБХ.

Изпратени са и проби от храната на животните за изследване за наличие на пестициди и микотоксини, като към момента наличните количества от фуража са под забрана и другите животни не се хранят с тях. Резултатите от останалите лабораторни изследвания се очакват до дни, допълват от агенцията.

Въпреки че от вчера е спряна храната на всички тревопасни в градината и профилактично им се дават антибиотици и препарати против натравяне, този случай е седми само за последната седмица. Основната версия, по която работят от Агенцията по храните, е интоксикация - гъбична инфекция, причинена от фуражната храна.

От управата на зоологическата градина не изключват и версията за умишлено отравяне.

Кметът на София Йорданка Фандъкова призна, че състоянието на някои от тревопасните е притеснително. Тя заяви, че зоологическата градина ще остане затворена, докато не станат ясни причините за смъртта на животните, и докато не се изясни дали е безопасно. По думите й, не трябва да се пестят нито екипи, нито средства, за да се направи най-доброто за животните и тези, които могат, да бъдат спасени.

Два муфлона са починали и в Старозагорския зоопарк, съобщи за Радио Стара Загора директорът д-р Радослав Михайлов, цитиран от БНР.
Те са пристигнали в Стара Загора от закритата зоологическа градина в Пловдив. Смъртта им е настъпила в периода на адаптацията им миналата седмица. Изключва се вероятността причина за фаталния им край да е болестта „син език".

При аутопсията е установено, че муфлоните са починали от ентеротоксини, уточни д-р Радослав Михайлов. За да се предпазят преживните животни от заболяването „син език" в Старозагорския зоопарк е извършена дезинфекция. Предстои още едно пръскане на торищата и клетките на животните с препарати.

Засега специалистите там се справят със собствени сили и средства, въпреки че, за да се ликвидира една епидемия, трябва да се вземат генерални мерки, категоричен е д-р Михайлов.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини