От х:

Днес в x:

Жънем перфектен слънчоглед, чакаме скъпо олио

Прибирането на слънчогледа започна в срок

Перфектен откъм добив и качество слънчоглед жънат земеделците в Хасковско. В стартиралата вчера жътва на техническата култура се отчитат много добрите постижения от 280 кг от декар. Първи по нивите излязоха комбайните на гарвановските земеделци от „Клас 95“. Ще жънат на два етапа- до края на август и към края на септември. Станало така, защото част от площите с маслодайника са били засети много рано-още през февруари, заради меката зима. Все пак част 4300-декаровия масив на "Клас" е засят в нормалното време за прибиране идния месец. От днес стартира жътвата и на останалите земеделци и кооперации. Навсякъде са доволни от първите резултати – прибраното количество не пада под 250 кг/дка. Оказа се, че влагата, която за малко не провали пшеницата и тотално затрудни жътвата й, е спомогнала за доброто развитие на слънчогледа - питите не са толкова изгорели, семето е налято и сочно. Изследванията пък показват, че е с идеална маслодайност. Очаква се свръх производство.

По стара българска традиция обаче това ще означава само едно-цената на олиото ще скочи. Според нормалните пазарни механизми по целия свят това трябва да стане при точно противоположни обстоятелства-малък добив и лошо качество на реколтата. Тук обаче е така. От дълго време в публичното пространство се спекулира за значителното поевтинелите олио и захар. Следователно има мегдан за повишаване, коментират обръгналите на пазарната нелогичност родни търговци. Пътят към подобен подход започва от цената. Още отсега земеделците се оплакват от ниските тарифи за изкупуване-480 лв за тон слънчоглед. В бранша все още тъгуват по 967 лв за тон отпреди 2 години. На този фон сегашното е без пари. В подобна ситуация следва задържане на реколтата до дупка или поне до получаване на по-високи цени. В резултат, маслобойните почват да внасят по-скъп слънчоглед и използват това като повод да вдигнат цената. Родните земеделци пък или продават по-скъпо в чужбина или си продават на вече предлаганите им цени, но по-късно. Когато олиото вече е поскъпнало.

Ниските изкупни цени обаче удариха не само слънчогледа, а и другите традиционни култури за региона - рапицата и пшеницата. Въпреки дъждовете, добивите на зърно от декар достигнаха много приличните 400 лв за тон. Жътвата на пшеницата обаче още не е приключила. Все още има разкаляни масиви, в които и досега комбайните не могат да влязат, уточниха от "Клас". Почти на 100 % пшеницата там ще е покълната, предполагат фермерите и прогнозират цена за нея от порядъка на 15-16 ст за килограм, както вече се случвало на места в Северна България. Качественото жито пък се изкупува от мелниците за "смешните" 24-25 ст за кило, като това се счита за добра цена. Имало и местни мелници, при това от големите, които давали и по-малко.

Г.Христов

Добивът се очертава перфектен
Влагата всъщност подпомогнала слънчогледа
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини