От х:

Днес в x:

Създадоха напълно прозрачен слънчев панел

Прозрачният панел може да се интегрира в каквато и да е гладка повърхност – от прозореца на къщата до екрана на смартфона.

Изследователи от държавния университет в Мичиган изобретиха напълно прозрачен соларен панел, който може да превърне дисплеи, прозорци и други повърхности в генератори на чиста енергия. Новият панел може да се интегрира в каквато и да е гладка повърхност – от прозореца на къщата до екрана на смартфона, за да събира енергия, без това да пречи на изгледа, съобщи GreenTech.bg.

Прозрачният соларен панел се базира на малки органични молекули, способни да абсорбират определени дължини на светлинната вълна, които са невидими за човешкото око.

„Ние можем да настроим тези материали така, че да поемат само ултравиолетовата и близката инфрачервена дължина на вълната, която след това „блесва” в друга дължина на инфрачервената вълна”, казва Ричард Кънт, асистент по инженерна химия и материалознание в университета. „Тъй като материалите не поглъщат и не излъчват светлина в невидимия спектър, те изглеждат изключително прозрачни за човешкото око”, допълва ученият.

След като се абсорбират, светлинните вълни биват уловени и насочени към ръбовете на пластмасовия слънчев концентратор, където ги посрещат фотоволтаични клетки, за да ги превърнат в електричество. Това всъщност е едно от големите предимства на тази технология в сравнение с конвенционалните методи на изработка на фотоволтаици – концентраторите събират светлина от по-голяма площ, без да се налага да се преместват спрямо слънцето. Те са и по-евтини за производство.

Но не може всичко да е идеално – има и един голям недостатък на новата технология: степента на преобразуване на светлината в електричество е около 1%. Но изследователите в MSU се надяват, че ще могат да постигнат около 5% ефективност, когато новите панели бъдат напълно оптимизирани.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини