От х:

Днес в x:

Кръвопийци смучат Димитровград, нищо не помага

Комарите непрекъснато налитат на хората, като най-потърпевши са децата. сн. читател

Невиждано нашествие на комари споходи Димитровград това лято. Заради наплива на кръвосмучещите двукрили димитровградчани са на път да се откажат от всичко късо - от поли до панталонки. Просто някои части на тялото са любимата мишена на комарите. Нахалството на насекомите стига до там, че свободно кацат по лица, вратове и носове и пият невъзмутимо кръвта, жалват се димитровградчани в сигнал до Хасково.нет. Те признават, че в града им се извършва пръскане срещу напастта, при това неведнъж, но ефект от него няма.

Проверка на Haskovo.net потвърди основателността на сигнала. Оказва се че в Димитровград надвечер е трудно да се задържите на открито повече от половин час, защото ставате жертва на десетки ужилвания. Особено потърпевши са децата. Стига се до абсурда посетители на заведение да остават недопитите си питиета, за да бягат от напастта. Жертви станаха хората по един от централните булеварди в Димитровград - „Димитър Благоев“, както и по също ключова артерия като „Трети март“. На едно капанче се стигна до куриоза собственикът лично да нарами пръскачка в опит да спаси клиентелата си. Човекът внимаваше, защото, както обясни, макар и безвреден, препаратът все пак е химия и на всичкото отгоре понамирисва. Ефект обаче имало. Част от клиентите обаче не дочакаха да го видят.

Пръска тя общината, ама с вода от Марица“, недоволстват местните, които твърдят, че такава напаст е нямало от години, въпреки близостта до реката. Този сезон било различно. „Няма дете, което да не е нахапано по много пъти“, свидетелства Катя Стоянова, която има поглед и върху други деца при честите си посещения това лято при джипито на дъщеря си. Малките пациенти били там за друго, но без изключение имали десетки пъпки, някои от които облепени с лейкопласт след многобройните разчесвания. За щастие българските комари не са преносители на опасни болести, успокояват личните лекари. За облекчаване на последиците от многобройни ухапвания се препоръчват препарати от типа на Ledum palustre и други подобни хомеопатии. Разните му репеленти за превантивна реакция обаче не помагат особено при такова масирано нашествие. Майката му е само адекватно пръскане.

Пръскаме, как да не пръскаме. Само за това лято имаме 4 третирания срещу Имаго и две срещу ларви“, коментира обстойно запознатият с проблема кмет Иво Димов. Имаго е комара в летящата му фаза, но по-ключово било унищожаване на ларвите. „За следващата година сме се уговорили с фирмата за повече пръскания срещу ларви. Сега не можем да надскочим определения за това бюджет“, обясни Димов. Общината била планирала 40 хиляди общо за борба с кърлежи, комари, бълхи и прочие гадинки. За справянето с тях била ангажирана доказана фирма, която обслужвала 25 общини в страната, позната е и от работата си в Хасково. Въпреки доказания си професионализъм спецовете обаче били безпомощни срещу невероятното количество валежи, изсипали се това лято над града. Димитровград бе жертва на порои и наводнения, а страничната последица била избуяването на колонията от комари. Още в края на март от кметството поискали от Комисията за бедствия и аварии към МС допълнително средства за борба с насекоми. Оказали им, за разлика от дунавските общини, на които били обезпечени пари дори за пръскане със самолет. Затова Димитровград се оправя със собствени средства. Вчера бе извършено извънредно пръскане срещу комари, за да се обезпечи спокойствието поне за празниците на града. „Дано не завали. След порой и 1 седмица пек, ползата от препарата е нулева, а комарите стават още по-многобройни“.

Г. Христов

В димитровград пръскат извънредно....
...но въпреки това стоенето на открито гарантира десетки ухапвания
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини