От х:

Днес в x:

Партизанин се окопа в двора на болницата, нощува в землянки

Една от най-дълбоките землянки е до хирургия. От болницата вече са започнали да я зариват

30-тина годишен хасковлия с видими ментални проблеми припозна двора на болницата като свой дом и се окопа в него. Буквално. Христо направил поне 6 землянки в различни участъци от двора, където пребивавал най-често нощем. Понякога се завивал с листа и клони, друг път спял открит. Съвременният партизанин показвал високо старание при копаенето и оформянето на дупките, дори се опитвал да ги укрепва и периодично да ги прави по-дълбоки. Най-активно ровел между Хирургия и Детско, докато между Образната диагностика и Урологията има стари траншеи, обрасли с треволяци. Новото местоположение било по-изгодно за Христо, защото там имало повече хора, от които закачал я храна, я някоя стотинка за кафе. Като цяло бил незлоблив, но занемареният му външен вид понякога стряскал, особено ако заради дъждовете влизал да спи в топлата връзка между Спешно и Хирургия, разказа зам.-шефът на МБАЛ д-р Мариян Запрянов. Освен непоносимата смрад, видът на изникващия от тъмното брадясал мъж неколкократно изкарвал акъла на лекари и пациенти.

От болницата полагат огромни усилия да разкарат бездомника, който за разлика от колегата си Кирчо с отеклите крака, бил здрав, поне физически. Още повече, че Христо си имал дом във Въгларово. Защото предпочитал да се прави на шумкарин в болницата засега не е ясно. Въпреки че е с очевидни психически проблеми, проявява признаци на хитрост и предпазливост. Така покрай шумотевицата с агонизиращия Кирчо, за който Haskovo.net ви разказа преди две седмици, Христо преценил, че за него не е препоръчително да се мярка в болницата измежду щъкащи социални и настръхнали лекари. Затова вече близо 10-на дни го няма в светлата част на деня, поясни Запрянов. Както и друг път обаче отново щял да уседне, като утихне шумотевицата. В негово отсъствие ръководството на лечебното заведение е стартирало многократно провежданата операция по зариване на землянките. Това не помагало особено, защото бездомникът правел нови, и то на други места. Копаел с ръце или с подръчни средства и пробивал до половин метър дълбочина, дори през коренищата на дърветата. Покрай неистовото риене редовно бил с изпочупени пръсти и нокти, но истински пострадали са краката му. В резултат на измръзване или някакво възпаление, пръстите му хванали гангрена, като някои вече били. Христо обаче упорито отказвал лечение. В момента няма яснота какво е общото му здравословно състояние, защото мъжът не позволява близък контакт на никого, камо ли на лекари.

Информацията за историята на Христо е оскъдна. Мъжът е родом от Въгларово, където живее майка му, но в условията на потресаваща бедност, уточни шефът на социалните Стефан Манахилов. По заръка на местното кметство Христо чистил градинките в селото, после работил в някакъв краварник, но избягал оттам, за да припознае двора на болницата, като свой дом. Поради невъзможността да бъде открит, хасковските социални са поискали съдействието на полицията, първо за да го намерят, после да установят самоличността му и дали има ТЕЛК-ово решение. Едва тогава ще се решава какво да се прави с него.

Г. Христов

Друга дупка е до оградата с бившия хирургичен блок
Окопа пред образна диагностика е копан дори пред корените на дърветата
На ато на нова землянка в другия край на двора
Още едно "начало"

Христо предпочита да е навън в Хасково отколкото вкъщи във Въгларово
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини