От х:

Днес в x:

НАТО не покани Русия на срещата на върха в Уелс

Ръководството на НАТО обяви основните теми, които ще се разискват на срещата на върха през септември в Уелс. Всички те са свързани по някакъв начин с Русия. За разлика от други години този път не са поканени представители на Руската Федерация, съобщава „Коммерсант".

Според източници от руските дипломатически кръгове в Москва не са очаквали, че при сегашните условия Русия ще бъде поканена.

НАТО ще обсъди пет ключови теми на срещата, която ще се проведе на 4-5 септември в Уелс. Първата се отнася до „готовността на алианса да усили колективната отбрана". Втората е свързана с „демонстриране на трансатлантическа решимост и подчертаване важността от увеличаване разходите за отбрана". Третата тема се отнася до „отношенията с Русия и укрепване на връзките с Украйна". Четвъртата е свързана с партньорските отношения и продължаване политиката на „отворени врати". Последната - „Афганистан и завършване на операцията на международните сили в края на 2014 година".

В комюнике на алианса особено се подчертава, че „срещата на върха на НАТО ще се проведе в критичен момент за историята, когато глобалната сигурност е станала все по-нестабилна, както се вижда от действията на Русия в Украйна". Събитията в Украйна радикално промениха дневния ред на срещата. Преди 25 март главна тема на срещата бе борба с тероризма и киберзаплахата. И дори някои страни в алианса заговориха, че НАТО е изживял времето си, но украинската криза вля нови сили в организацията, отбелязва изданието.

В тази връзка не е учудващо, че на срещата са включени теми, които имат отношение към Русия ( включително Афганистан и транзитът на военно оборудване и войници на НАТО през руска територия). Представители на Русия не са поканени в Уелс. Изданието се позовава на източници от щаба на алианса и руски дипломати.

"Коммерсант" припомня, че на срещата в Чикаго през май 2012 година руската делегация бе оглавена от Замир Кабулов - специален представител на Русия в Афганистан и ръководител на втория департамент Азия към външното ведомство. Главна тема бе Афганистан. На лисабонската среща през 2010 година участва тогавашният президент Дмитрий Медведев.

Представители на НАТО пояснили пред изданието, че участието на руската делегация в Уелс е „нецелесъобразно". Руските източници припомниха, че НАТО замрази сътрудничеството с Москва през април.

Това не беше наша инициатива, бяхме готови да продължим съвместното сътрудничество. Жалко, че бяха замразени важни проекти. Сега топката е в полето на алианса", обясниха те.

На първия ден от срещата ще се проведе заседание на комисията НАТО-Украйна с участието на президента на Украйна Петро Порошенко.

Русия се надява отношенията с НАТО да се подобрят след напускането на главния секретар на алианса Андерс Фог Расмусен и идването на бившия норвежки премиер Йенс Столтенберг. Столтенберг ще пое поста на 1 октомври.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини