От х:

Днес в x:

Отвлечен американски журналист е освободен (видео)

Американският журналист Питър Тео Къртис, отвлечен преди 2 години, е освободен и предаден на представители на ООН.

Според информацията освобождаването на журналиста е станало възможно след преговори с посредничеството на Катар, съобщи катарската телевизия "Ал Джазира", цитирана от БНР.

Американският държавен секретар Джон Кери обяви, че САЩ са работили съвместно с над 20 държави, за да осигурят освобождаването на журналиста.

Къртис беше похитен през 2012 година от ислямистки бойци в град Антакия в южната част на Турция. По това време той планирал да премине в Сирия.

Смята се, че е бил държан в плен от „Фронт ан Нусра”, клон на „Ал Кайда” в Сирия, съобщи радио Voice of America, цитирано от "Фокус".

Във видеоклип, появил се докато Къртис бе в плен, той заявява, че е журналист от Бостън, Масачузетс, и че получава добри грижи.

По данни на ООН Къртис е един от 20-те журналисти, за които се смята, че са изчезнали в Сирия.

В изявление на Белия дом се посочва, че президентът на САЩ Барак Обама „споделя радостта и облекчението” след освобождаването на журналиста.

„Ние обаче продължаваме да се молим за американците, които остават в плен в Сирия и ще продължим да използваме всички възможни механизми за освобождаването им”, се казва още в изявлението.

Миналата седмица друг отвлечен американски журналист – Джеймс Фоули, беше екзекутиран в Сирия от групировката "Ислямска държава".

Британските тайни служби МИ-5 и МИ-6 идентифицираха британския джихадист, заподозрян в жестокото убийство. Главен заподозрян е 23-годишният Абдел-Маджид Абдел Бари, съобщи в. "Сънди таймс", цитиран от БТА.

Миналата година той напуснал луксозната си семейна къща за 1, 2 млн. евро в Източен Лондон и вероятно заминал за Ирак.
Неотдавна публикувал в Туитър снимка, на която държи отрязана глава.

Военни удари

Американските ВВС са нанесли два удара по позиции на бойци на групировката "Ислямска държава" в Ирак, съобщи централното командване, цитирано от ИТАР-ТАСС. С операциите са участвали безпилотни летателни апарати.
Един от тях е унищожил бронетранспортьор край язовир Мосул. Вторият е успял да ликвидира бронетранспортьор недалеч от административния център на Иракски Кюрдистан град Ербил.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини