От х:

Днес в x:

За пръв път от 25 години отвориха рудник и той е в Мадан

До преди година, мината Върба- Батанци беше наводнена, а рудодобивът преустановен в края на 90-те

 

С тържествено рязане на лентата, курбан и богата програма, днес официално стартира работата на рудник "Върба-Батанци", край Мадан. Концесията за рудника е дадена за 30 години на дружеството "Върба- Батанци" АД, в което участват "Минстрой Холдинг" и КЦМ Пловдив. В Деня на миньора и празника на Мадан, подземните работници празнуваха, получиха по 50 лв. премия, а дружеството концесионер стартира производството в новия рудник.

За официалната церемония пристигна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който  като премиер продаде мините на "Горубсо" в разгара на миньорски стачки заради гобемите борчове  изабавени заплати от тогавашния собственик Валентин Захариев. По-късно кабинетът Борисов даде и концесията за рудника Върба Батанци, която за церемонията символично извади първите вагонетки руда.

За тържеството пристигна и вицепремиера Христосков, министъра на икономиката Щонов, бившият икономически министър от кабинета Борисов Делян Добрев. Николай Вълканов поздрави гостите, миньорите и им пожела здраве и ползотворна работа. Борисов също приветства родопските миньори и им припомни митинга в Мадан, когато нямаше какво да работят.

“Днес откриваме 150 работни места, не знам дали има друг такъв обект – затворен и след това пускан обратно", каза Борисов и изрази мнение, че по-старите партии трудно биха обяснили защо през 90-те години всичко е било закрито и оставено да се наводни. Накрая прекръствайки се, той каза“: Да помолим нашия и вашия Бог да ви пази от злополуки и отборът на Рудозем и Мадан да влезе в А група“.

Инж. Румен Цонев - член на надзорния съвет на Горубсо Мадан и изп. директор на КЦМ обяви от трибуната: Знаехме за всички рискове, но беше очевидно, че този проект ще бъде успешен, защото Горубсо Мадан отиде при професионалистите, които знаят как да развиват рудодобив, които знаят какво да правят с концентратите и хората които произвеждат най висококачествените метали, олово и цинк в Югоизточна Европа.

В КЦМ през последните години са инвестирани над 200 млн.лв. за обновяване на производството, обяви Цонев и допълни:“ Всички, които се намираме тук сме горди, защото трябва да знаете, че когато сутрин посягаме към запалването на автомобила, вътре в акумулатора се намира оловото, което е дошло от Родопа планина. Всеки втори автомобил в съседна Турция е с олово , което или е дошло от тук или е произведено в КЦМ Пловдив. Това е възраждане на българското производство“.

Преди първата вагонетка с изкопана руда да поеме по релсите, Борисов, Николай Вълканов и синът му Николай Вълканов-младши, заедно с Румен Цонев прерязаха лентата. За миньорите беше подготвен курбан, а тържеството продължи с „Многая лета“, пъстра фолклорна програма на местни самодейци и изпълнения на трио „Сопрано“ и трио „Тенори“.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини