От х:

Днес в x:

Учени от Университета в Манчестър са на път да излекуват диабета

Учени от Университета в Манчестър направиха няколко пробива в изследването на диабета. Те откриха, че механизмът на заболяване при диабет тип 1 и тип 2 е еднакъв и че причината е в струпването на хормона амилин. С ключа към разболяването, вече може да се мисли и за лечението, пише британското издание "Дейли Телеграф". 

Откритията на изследователския екип показват, че и двата типа диабет се проявяват, след като в организма се натрупа пептидният хормон. Той се струпва на едно място и пречи на клетките да произвеждат инсулин, който е необходим за усвояването на захар от кръвта в мускулите и масните тъкани под формата на енергия. Когато инсулинът не е достатъчен, в кръвта остават опасно високи нива на глюкоза, които могат да увредят сърцето, бъбреците, очите и нервните окончания.
 
Надеждата на учените е, че след като са намерили причината, скоро ще намерят и начин да спрат натрупването на амилин. По думите им възможното лекарство може да излезе за клинични опити след една или две години, като се планира да се използват лаборатории и тестови групи във Великобритания.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини